Nieuws

Wordpress-sites in gevaar door onwetende gebruikers

Een nieuw onderzoek wijst een gebrek aan kennis over het gebruiksvriendelijke platform aan als schuldige voor veel securityproblemen.

 Beeld: Ingvar Bjork / Shutterstock.com

CMS-platform Wordpress staat gekend om z’n gebruiksgemak – en volgens een recent onderzoek draagt dat bij tot de vele problemen ermee.

CMS-systeem Wordpress is de drijvende kracht achter zo’n 75 miljoen websites. Het staat gekend om z’n eenvoudige installatie en flexibiliteit, met dank aan de vele flexibele plugins. Iedereen kan ermee overweg.

[related_article id=”161920″]

Omdat het CMS zo populair is, verwondert het niemand dat het ook het vaakst aangevallen wordt: 24,1 procent meer dan alle andere CMS-platformen samen, volgens onderzoek van Imperva.

De website backupdienst CodeGuard bevroeg vorige maand 503 Wordpressgebruikers over hun kennis van het platform en de beveiliging en backup ervan. De resultaten waren niet bepaald bemoedigend.

54 procent van de respondenten liet weten dat ze updates elke week of elke paar weken doorvoeren, maar slechts 24 procent gaf aan z’n website te backuppen – en niet meer dan 23 procent had een opleiding gekregen om tools als backup-plugins te gebruiken.

Het is de keerzijde van gebruiksgemak: als de basis eenvoudig is, zullen een massa gebruikers niet de moeite doen om zich te verdiepen in het systeem. Dit maakt een groot aantal websites kwetsbaar voor dataverlies door hacking, maar ook door eenvoudige menselijke fouten waarbij een verkeerd bestand verwijderd wordt.

Wie Wordpress gebruikt voor z’n bedrijfswebsite blijkt vaak niet beter af: 44 procent van de respondenten die Wordpress voor hun zaak inzetten geeft aan geen webmaster of IT-manager te hebben. Daarenboven zegt een vierde van hen “erg weinig” training te hebben in het correcte gebruik van Wordpress, en nog eens 22 procent heeft helemaal geen opleiding gehad om om te gaan met het systeem.

Als het over backups gaat, worden de cijfers nog frustrerender: hoewel niet minder dan een kwart van de ondervraagden aangeeft dat hun website hun broodwinning is én 63 procent van de zakelijke ondervraagden toegaf al wel eens bestanden te hebben verwijderd die niet gebackupt waren, geeft 21 procent aan dat hun sites “af en toe” updaten, en 22 procent zegt dat een backup-plugin onbelangrijk is.

Het onderzoek valt dan ook eenvoudig samen te vatten: er zou jaarlijks heel wat ongeluk, datadiefstal, en geldverspilling vermeden kunnen worden als bedrijven die op Wordpress vertrouwen de tijd nemen om echt met het systeem te leren werken – of iemand in dienst nemen die erin gespecialiseerd is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business