Nieuws

Microsoft levert Windows 10-updates via p2p-technologie

Microsoft is van plan om toekomstige Windows 10-updates via peer-to-peer-technologie te verspreiden. De nieuwe manier zal binnenkort voor het eerst opduiken in testversies.

Hoewel Microsoft tot nog toe Windows Update gebruikte om nieuwigheden voor zijn besturingssystemen en sommige programma’s te verspreiden, is het bedrijf van plan om op p2p-technologie over te stappen. Dat leidt The Verge af uit een nieuwe, gelekte versie van het OS.

 Beeld: The Verge

Een nieuwe optie laat de Windows 10-gebruikers toe “updates uit meer dan een plaats” in te schakelen, zodat die via verschillende bronnen en dus sneller kunnen binnengehaald worden. Apps en OS-updates kunnen gedownload worden van bij Microsoft en pc’s op een lokaal netwerk, of een combinatie van lokale pc’s, internet-pc’s en Microsofts Windows Update-servers.

[related_article id=”161452″]

Microsoft nam in 2013 Pando Networks over, een bedrijfje dat een peer-to-peer-techniek ontwikkelde die min of meer vergelijkbaar is met die van Bittorrent. Helemaal zeker is het nog niet, maar hoogstwaarschijnlijk is dat ook de technologie die nu getest wordt met Windows 10.

Microsoft heeft zijn p2p-plannen nog niet officieel uit de doeken gedaan, maar het bedrijf zal binnenkort een nieuwe testversie van Windows 10 vrijgeven waarin een en ander beschikbaar is. Dan zal waarschijnlijk ook duidelijk worden welke beveiligingsmethodes de softwarereus heeft ingebouwd om updates te verifiëren zodat gebruikers zekerheid hebben dat ze legitiem zijn, vooraleer ze op Windows worden losgelaten.

Nieuwe testbuild

Hoewel Microsoft de nieuwe testversie van Windows 10 (10036) nog niet heeft vrijgegeven, duikt de update sinds kort al op bittorrent op. De nieuwe build bevat een aantal veranderingen aan de interface en ook nieuwe features. Het Start-menu is nu transparant en er is een nieuwe interface voor wifi-connectiviteit. Ook de Task View, waarmee apps tussen verschillende bureaubladen kunnen verplaatst worden, werd verbeterd. Daarnaast test Microsoft ook nieuwe icoontjes.

Het bedrijf beloofde in januari nog dat het regelmatigere updates voor het OS zou leveren, maar een nieuwe publieke beta laat op zich wachten door bugs. Het bedrijf heeft nu aangegeven dat het zijn ontwikkelingscyclus wil versnellen. Daardoor zullen meer bugs en fouten opduiken, maar Windows-fans kunnen dan wel sneller de hand leggen op de ontwikkelingen die Redmond in petto heeft. Een nieuwe, officiële release zou er binnenkort moeten aankomen, samen met een voorsmaakje van de opvolger van Internet Explorer, die Project Spartan als codenaam meekreeg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business