Nieuws

Google maakt Ebola-resistente tablet

Een speciale tablet en bijhorende server dragen hun steentje bij in de strijd tegen Ebola. De dingen kunnen ontsmet worden en leveren hulpverleners een pak extra tijd op.

De strijd tegen Ebola in West Afrika is een hel, niet enkel voor de patiënten maar ook voor de hulpverleners. In temperaturen van meer dan dertig graden zwoegen ze in een speciaal pak dat hen weliswaar beschermt tegen het virus maar tegelijkertijd dienst doet als oven. Comfortabeler werken is natuurlijk geen optie, aangezien het voorkomen van de verspreiding van de ziekte strakke veiligheidsmaatregelen vraagt.

Zo mag vrijwel niets de quarantainezone verlaten. Om het patiënten goed te behandelen moet echter heel wat informatie bewaart en verwerkt worden. Dat deden dokters door de nodige info op een papier te schrijven, naar de rand van de quarantainetent te wandelen, de info te roepen naar een collega en het papier vervolgens te vernietigen. Tijdrovend en bovendien is het op die manier quasi onmogelijk om de nodige informatie steeds bij de hand te hebben.

[related_article id=”158901″]

Liefdadig Google

Internetreus Google kwam gelukkig met een oplossing. Het bedrijf heeft een onderafdeling die zich bezig houd met liefdadigheidswerk: Google.org. Google.org werkte samen met werknemers van over het hele bedrijf om zo een tablet te ontwikkelen die veilig in- en uit besmettingszones kan worden genomen.

De tablet draaitop Android en is omwikkeld in polycarbonaat. Die resistente stof kan tegen een stootje maar ook tegen een chloorbad van tien minuten. Dat laatste volstaat om de tablet grondig te ontsmetten en heb uit de quarantainetent te nemen. Dat weet Wired. Tegelijkertijd ontwikkelde Google.org een kleine server op batterijen. De tablet communiceert met de server buiten de tent en slaat daar alle informatie van patiënten op. Dankzij die hub kan een dokter bovendien altijd aan de recentste informatie wanneer hij iemand behandeld, zoals resultaten van een bloedonderzoek die net binnenkomen van het labo.

De tablet en bijhorende server verschijnen op het strijdtoneel nu het gevecht tegen Ebola de goede kant lijkt op te gaan. Toch zal het ding het leven van menig hulpverlener aanzienlijk eenvoudiger maken en hen vooral meer tijd geven om nuttig werk te verrichten. Bovendien liggen de dingen klaar voor wanneer er opnieuw ergens een ziekte uitbreekt.

Foto via Wired, credit Dokters zonder Grenzen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business