Nieuws

Microsoft-apps standaard geïnstalleerd op meer Android-tablets

Verschillende apps van Microsoft zullen binnenkort standaard opduiken op tablets van onder meer Dell, Samsung en een rist kleinere spelers.

Microsoft heeft overeenkomsten afgesloten met Dell en een heleboel kleinere, regionale fabrikanten om zijn apps standaard mee te leveren met hun Android-tablets. Het bedrijf had eerder al een soortgelijke deal opgezet met Samsung.

Bij de kleinere spelers zitten fabrikanten als Hipstreet uit Canada, QMobile uit Pakistan, het Turkse Casper en het Duitse Trekstor. Ook de bekende OEM Pegatron heeft zich bij het groepje aangesloten. De programmaatjes in kwestie zijn VoIP-dienst Skype, de internetopslagdienst Onedrive, het notitieprogramma Onenote en de klassiekers Word, Excel en Powerpoint.

[related_article id=”161452″]

De overeenkomst met Microsoft omhelst zowel de zakelijke versies van de apps als de consumentenversies. De fabrikanten kunnen zo bepaalde bundels aankopen en ze inzetten op verschillende platformen. Ook een eerdere deal met Samsung, dat enkele weken geleden al aankondigde dat er Office-apps op zijn Galaxy S6 en S6 Edge zouden komen, wordt uitgebreid naar Android-tablets en meer apps.

Microsoft hoopt hiermee dat eindgebruikers vaker zijn software gaan gebruiken in plaats van de gratis alternatieven van bijvoorbeeld Google. Die apps staan sowieso al op ongeveer alle Android-apparaten die op de wereld verkocht worden. Vorig jaar waren dat er ruim één miljard.

Concurreren met klanten

Microsoft maakt de hardware-makers het hof na een periode waarin het hen vooral het leven zuur maakte. Door zijn eigen lijn smartphones en tablets te maken (onder de Lumia- en Surface-paraplu) begon het bedrijf immers rechtstreeks te concurreren met partners die ook zijn software-klanten zijn.

De verkoop van Windows en Office voor pc’s, traditioneel de twee grote inkomstenbronnen van Microsoft, is ondertussen aan het vertragen omdat consumenten steeds vaker kiezen voor gratis alternatieven en clouddiensten. Als antwoord daarop zal Windows 10 gratis worden. Uiteindelijk hoopt Microsoft dat de gebruikers van zijn gratis software de overstap zullen maken naar betalende diensten als Office 365.

Microsoft sleurde Samsung zelfs voor de rechter toen de Koreanen weigerden om nog langer patent-royalties te betalen. Samsung gaf toen de overname van Nokia aan als bewijs dat Microsoft hun overeenkomst had geschonden. Die kwestie is nog maar recent opgelost.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business