Nieuws

Microsoft geeft Internet Explorer tweede leven

Internet Explorer delft het onderspit tegen de nieuwe Spartan browser van Microsoft in Windows 10. Toch heeft IE nog een nut, al is dat erg beperkt.

Na feedback van testers past Microsoft zijn browserstrategie aan. Windows 10 krijgt nog steeds twee browsers mee: Internet Explorer 11 en een nieuw exemplaar dat we enkel kennen onder de codenaam Project Spartan. Beide browsers zouden oorspronkelijk twee render-engines ingebouwd krijgen. De render-engine is het hart van de software: de code zorgt er voor dat je een webpagina te zien krijgt op je scherm.

Spreidstand

IE werkt traditioneel met de Trident-engine terwijl voor Spartan de nieuw ontwikkelde Edge-engine werd ontwikkeld. Twee engines betekent mogelijke compabiliteitsproblemen, en om ongemakken te voorkomen plande Microsoft om zowel Spartan als IE te voorzien van Trident en Edge, zodat ze kunnen overschakelen wanneer nodig.

[related_article id="161452"]

Voor je doordeweekse browserervaring zou een absolute overstap naar Spartan met Edge geen probleem opleveren. Je deze website, net zoals de meeste anderen, net zo goed bezoeken met IE als Chrome, Firefox en normaal in de toekomst ook Spartan. Professionelere websites en softwarepakketten vertrouwen echter op IE en Trident. Denk daarbij aan netwerkoplossingen speciaal ontwikkeld voor een bedrijf, of bepaalde boekhoudsoftware. Als IE en Trident verdwijnen komen gebruikers van dergelijke software in de problemen.

Keuze voor de toekomst

De softwaregigant uit Redmond in de VS ziet nu toch af van de dubbele strategie. Microsoft kiest resoluut voor de toekomst met Spartan, dat enkel Edge krijgt ingebouwd. IE wordt daarmee de leidraad naar het verleden en zal enkel voorzien worden van Trident. De adoptie van de nieuwe standaard loopt immers een stuk sneller dan Microsoft dacht. De meeste softwarepakketten en professionele plug-ins zullen bij de lancering gewoon klaar zijn voor Spartan, voor de overige kan je terugvallen op Internet Explorer, dat vanaf Windows 10 meer als vangnet zal werken.

De nieuwe keuze van Microsoft zal de nieuwe browser ten goede komen. Die wordt nu lichter aangezien Trident niet meer in de broncode zit. Aangezien Microsoft een gezwind stukje software wil afleveren om de concurrentie met Firefox en Chrome aan te gaan is dat een goede zaak. Dat Internet Explorer verbannen wordt naar het hoekje van de kamer, waar het enkel uit mag komen indien nodig, zal er bovendien weinigen toe aanzetten om een traan te laten. Spartan komt voorgeïnstalleerd op alle versies van Windows 10, Internet Explorer is volgens de geruchten enkel inbegrepen bij de desktopvariant van het besturingssysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business