Nieuws

Windows 10 Preview met Spartan-browser nu beschikbaar

Microsoft heeft aan testers een nieuwe build vrijgegeven van Windows 10. Het is de eerste versie van het OS met de Spartan-browser.

De Windows 10 Desktop Preview die Microsoft zopas vrijgaf, is de tweede preview van het OS die in maart uitkomt en de vierde build sinds oktober 2014. De meest opvallende nieuwigheid in deze versie is de toevoeging van de langverwachte browser Spartan.

Net zoals Windows 10 zelf, dat op pc’s, laptops en tablets draait, is de nieuwe Spartan-browser nog niet helemaal klaar. Hij bevat echter wel de meeste functionaliteit die Microsoft liet zien op een speciaal Windows-persevenement in januari.

[related_article id=”161452″]

Daarbij zit onder meer de integratie tussen Spartan en Cortana, de digitale assistent van Microsoft en de “Ask Cortana”-assistentie. Ook de mogelijkheid om webpagina’s te annoteren en van commentaar te voorzien, zit in de huidige build. Gebruikers kunnen de geannoteerde webpagina’s delen met de nieuwe “Web Note”-technologie en ze bekijken in een hele reeks browsers.

Het is ook al mogelijk om webpagina’s te lezen in “Reading View”, zonder enige afleiding en deze eventueel te bewaren voor later. De mogelijkheid om bewaarde content offline te lezen, is nog niet ingeschakeld.

Deze versie bevat ook de nieuwe “Edge”-browser engine die Microsoft vorige week voorstelde. Internet Explorer 11, dat ook in de nieuwe Windows 10-build zit, is nog voorzien van de oudere “Trident”-engine. Spartan wordt door Microsoft ook standaard al vastgepind op de Task Bar. Internet Explorer 11, dat vooral meegeleverd wordt voor compatibiliteitsredenen, niet. Dat kan de gebruiker eventueel wel zelf doen.

Buiten de nieuwe Spartan-browser bevat de nieuwe build van Windows 10 een paar oplossingen voor kleinere bugs, maar verder niets noemenswaardigs nieuws.

Windows 10 voor smartphones

Microsoft liet eerder deze week al weten dat het volop werkt aan een nieuwe test-release van Windows 10 voor smartphones. Die versie moet de meeste Lumia Windows-telefoons gaan ondersteunen. Over minstens een week zou dan de tweede build van Windows 10 voor smartphones naar testers gestuurd worden.

De mobiel versie van Windows 10 moet zowel op Windows Phones met ARM-processors draaien als tablets met Intel-chips. In een komende testversie zal enkel nog Spartan draaien als browser, niet Internet Explorer 11. Dat zal ook zo zijn wanneer het OS commercieel beschikbaar wordt. Volgens Microsoft moet dat deze zomer gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business