Nieuws

Persoonlijke gegevens G20-wereldleiders gelekt na e-mailfoutje

Een Australische ambtenaar stuurde per ongeluk persoonlijke informatie van politieke figuren als Barack Obama, Vladimir Putin en Angela Merkel naar de verkeerde persoon.

De persoonlijke details van 31 wereldwijd politiek bekende personen zijn eind vorig jaar gelekt naar de organisator van een Aziatisch voetbaltoernooi. Dit kon gebeuren door een foutje in het systeem dat e-mailadressen automatisch aanvult. De gegevens kwamen op straat te liggen door een medewerker van het Australische Department of Immigration. Het lek komt nu pas boven omdat The Guardian informatie had opgevraagd over interne e-mails.

Het voorval vond plaats rond de G20-wereldtop eind vorig jaar in Australië. Het overleg werd gehouden in Brisbane. Tot aanwezigen behoorden onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron, de Russische president Vladimir Putin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese president Xi Jinping.

[related_article id=”158578″]

Nu is duidelijk geworden dat een Australische ambtenaar per ongeluk de persoonlijke informatie van alle aanwezige wereldleiders naar de Local Organising Committe of the Asian Cup, een internationaal Aziatisch voetbaltoernooi, heeft gestuurd. De gegevens bevatten de naam, titel, positie, paspoortnummer, nationaliteit, geboortedatum en visumnummers van de politieke figuren.

Volgens een e-mailbericht waar The Guardian zijn handen op heeft weten te leggen, heeft het Department of Immigration de Australische Privacy Commissioner gewaarschuwd voor de privacybreuk op 7 november 2014. De afdeling was op zoek naar “dringend advies, gezien de gevoeligheid van de zaak”.

Uit de documenten wordt duidelijk dat het lek door één persoon veroorzaakt is, een menselijke fout. De ambtenaar in kwestie is vergeten te controleren of het juiste e-mailadres was ingevoerd nadat de automatische aanvulfunctie het had voltooid. Hierdoor is het bericht naar de verkeerde persoon gestuurd. Uit een verslag blijkt dat de ontvanger direct reageerde dat het bericht naar de verkeerde persoon was gestuurd, dat hij het verwijderd had en niet doorgestuurd of gekopieerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business