Nieuws

Jeroen Meus in elke keuken dankzij uitvinding robotkok

Na het brein worden nu ook de handen van een chef-kok overbodig. Twee fijne robot-armen kunnen naar verluidt een uitstekende krabbensoep bereiden in minder dan een half uur.

Moley Robotics komt aandraven met een erg verfijnde set van robotledematen. Een installatie van twee erg menselijke robot-handen, bevestigd aan twee robot-armen, kan net zo goed koken als een echte chef. Moley ontwikkelde de kok-armen samen met Tim Anderson, winnaar van het populaire kookprogramma MasterChef in 2011. Arstechnica kon de krabbensoep van het ding al proeven, en het resultaat zou zeer lekker zijn.

Luchtpan

De robot kan niet volledig zelfstandig koken: initiële input van een kok is vereist. Het toestel doet niet veel meer dan vooraf geleerde bewegingen na-apen, maar het doet dat zo goed dat het koken van complexe gerechten mogelijk is. Motion capture is de techniek van dienst: alle handelingen van een kok zoals Anderson worden in 3D opgenomen, waarna de robot ze feilloos na doet.

[related_article id=”160734″]

Echt slim is het ding dus niet. Alle ingrediënten moeten bij aanvang exact op de juiste plaats worden gezet. De robot doet na wat hem is voorgedaan, dus als de pan op de verkeerde plaats staat bij de start, dan zal hij in de lucht grijpen en verder koken met een denkbeeldig exemplaar. In de toekomst moet een minimum aan intelligentie er voor zorgen dat het systeem eventueel kan zien wat het doet.

Kopieermachine

De robot vervangt geen echte kok: het is meer een kopieermachine voor kookhandelingen. Anderson ziet het systeem als een aanvulling op zijn stiel, die het mogelijk moet maken voor chefs om een merk uit te bouwen. Koks kunnen immers hun krabbensoepbereiding overal ter wereld aanbieden, zonder dat ze zelf ter plaatse moeten zijn.

Binnen twee jaar moet een commerciële versie van de robotkeuken beschikbaar zijn voor wie een slordige 14.000 euro te veel heeft liggen. Het is de bedoeling dat er tegen dan een lijst met recepten beschikbaar is. Als eigenaar zou je in theorie de ingrediënten van een recept kunnen klaarzetten, het recept selecteren, op start duwen en wachten. Met een beetje geluk, veel geld en medewerking van populaire koks zoals Jeroen Meus kan je binnenkort je favoriete chef in huis halen.

Na Jeopardy, MasterChef

De eerste volledige robotchef lijkt niet meer veraf. Het systeem van Moley Robotics is oerdom maar heeft erg fijne motoriek, terwijl de supercomputer Watson van IBM erg slim is, maar geen handen heeft. Die laatste legt zich dezer dagen toe op het bedenken van recepten. Wij kijken uit naar de dag dat een combinatie van de twee MasterChef wilt, en kookprogramma’s vervangen worden door herhalingen van de Thunderbirds.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business