Nieuws

Netflix heeft spijt van datadeals met Australische providers

Bij de lancering in Australië konden sommigen de streamingdienst gebruiken zonder dat de data meetelde in hun abonnement. In het kader van netneutraliteit heeft het bedrijf daar nu toch spijt van.

Netflix heeft aangegeven spijt te hebben van deals die het gemaakt heeft met Optus en iiNet, twee van de grootste leveranciers van internet, telefonie en televisie in Australië. Als klanten naar series op Netflix kijken via het netwerk van die providers telt dat niet mee voor hun maandelijkse datalimiet. Hierdoor heeft de streamingreus een duidelijk voordeel ten opzichte van concurrenten als Stan en Presto.

Tijdens de lancering van Netflix in Australië afgelopen maart zei communicatiemanager Cliff Edwards nog dat de deals niet in strijd waren met de netneutraliteit, iets waar het bedrijf groot voorstander van is. Dat komt omdat Optus en iiNet er zelf voor kozen om het datagebruik gratis aan te bieden. “Het is iets dat ze doen om een betere ervaring te garanderen”, gaf hij aan.

[related_article id=”160734″]

Nu heeft het bedrijf toch zijn twijfels. In een notitie voor investeerders over de resultaten van het eerste kwartaal, verduidelijkt Netflix zijn sterke houding tegenover netneutraliteit wereldwijd. Daarom heeft het besloten om geen overeenkomsten meer te sluiten met andere providers zoals met Optus en iiNet.

Databeperkingen

“Beperkte datacapaciteit verhindert de innovatie van internet en is slecht voor consumenten”, stelt Netflix. “In Australië zijn we op zoek gegaan naar een manier om onze nieuwe klanten te beschermen van databeperkingen door mee te doen met de internetproviders. Hoewel de beperkingen in dat land gebruikelijk zijn, is het in feite niet meer dan discriminatie van andere videodiensten. Dat hadden we moeten voorkomen en we zorgen ervoor dat het in de toekomst niet meer gebeurt.”

Een woordvoerder van Optus bevestigt dat het gratis datagebruik voor Netflix een tijdelijke deal is. Desondanks blijft de provider klanten met een vaste breedbandverbinding ongehinderde toegang geven tot de videostreamingdienst. “Op deze manier kan iedereen van Netflix genieten, ongeacht hoeveel data ze in hun abonnement hebben zitten.”

Voor iiNet geldt hetzelfde. “We zetten het plan door om dataverkeer voor Netflix niet mee te tellen in de abonnementen van onze klanten. Ze vinden het product geweldig en hebben er op deze manier toegang tot”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business