Nieuws

Microsoft verliest veel geld op Windows Phone

Het is niet denkbeeldig dat Microsoft binnenkort miljarden dollars gaat afschrijven op zijn overname van Nokia.

Uit een zogenaamd 10-Q-document dat Microsoft indiende bij de Securities and Exchange Commission blijkt dat het bedrijf flink verlies maakt op zijn telefoonafdeling. Dat schrijft Computerworld. De omzet in het afgelopen kwartaal lag op 1,4 miljard dollar, maar de kosten om die omzet te halen, lagen nog vier miljoen dollar hoger.

Dit betekent dat Microsoft ongeveer twaalf dollarcent verliest op elke Windows Phone die er de deur uitgaat, zonder zelfs de kosten voor marketing, onderzoek en dergelijke mee te tellen. Microsoft geeft ook toe dat de verkoop van zijn telefoons achterblijft op de verwachtingen.

[related_article id=”161452″]

Nog belangrijker is het feit dat Microsoft zijn investeerders waarschuwt dat het een deel van de overname van Nokia misschien zal moeten afschrijven. Door de slechte prestaties van de afdeling moet de waarde er van in de boeken van Microsoft (neerwaarts) bijgesteld worden. Zo’n bijstelling zou een negatieve invloed hebben op de cijfers. 

Microsoft zegt dat de bijna 5,5 miljard dollar “goodwill” die het betaalde voor Nokia misschien te hoog lag. Goodwill is een bedrag dat een overnemer betaalt bij een overname omdat hij verwacht er in de toekomst synergiën uit te halen.

Een soortgelijke waarschuwing stuurde Microsoft in juli 2012 de wereld in, drie maanden voor het 6,2 miljard dollar afschreef op zijn overname van het online marketingbedrijf aQuantive.

Ook sommige analisten zijn overtuigd dat er een zware afschrijving zal komen. Volgens Ben Thompson zal dat ook een kwartaalverlies meebrengen. Thompson omschrijft de situatie als "een ramp". 

Als er een zware afschrijving komt op de Nokia-overname zal dat gebeuren voor eind juni, zo is het vermoeden. De afschrijving zal dan in juli bekendgemaakt worden als Microsoft met zijn nieuwe kwartaalcijfers naar buiten komt.

De overname van Nokia was een van de laatste grote deals onder de vorige Microsoft-topman Steve Ballmer. Het moest een hefboom worden om Microsoft in de strijdarena te houden met iOS en Android, maar in vergelijking met die twee systemen is Windows Phone nooit echt doorgebroken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business