Nieuws

Vliegende auto crasht bij testvlucht

Het ingebouwde parachutesysteem van de Aeromobil kon een fatale afloop voorkomen. Bestuurder en bedenker Stefan Klein raakte lichtgewond.

Misschien herinner je je de Aeromobil nog; de vliegende auto van Slowaakse makelij die werd gezien als de oplossing voor het fileprobleem.

Ooit begon het allemaal in de jaren "80 als een droom om te ontsnappen aan het ijzeren gordijn. Nu, 40 jaar, 3 prototypes, en een boel media-aandacht later, heeft de start-up recentelijk de wil uitgesproken het eerste model in 2017 op de markt te brengen.

 Beeld: nitra.sme.sk

Er zal nu echter nog wel even moeten worden doorontwikkeld. Vorige week is een prototype van de AeroMobil 3.0 namelijk neergestort nabij het Slowaakse stadje Nitra, zo rapporteren lokale media.

Bedenker en man aan de knuppel was Stefan Klein. De 54-jarige wist met een parachute veilig de grond te bereiken. Hij is licht gewond geraakt bij het ongeluk.

Ooggetuigen verklaarden dat ze het toestel in een spiraal naar beneden zagen komen. Een verklaring van Aeromobil spreekt van een "onverwachte situatie waarna het geavanceerde ballistische parachutesysteem op een hoogte van ongeveer 300 meter in werking is gesteld." Het woord "crash" wordt niet in de mond genomen.

“Het systeem heeft zijn functionaliteit bewezen. (…) De gedetailleerde data en ervaringen van deze testvlucht zullen grondig worden geanalyseerd en de resultaten zullen worden gebruikt in de voortschrijdende R&D-ontwikkelingen van het prototype", besluit het bedrijf.

aeromobilnieuwsvliegende autoWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN