Nieuws

Firefox OS debuteert op smart tv’s van Panasonic

De eerste televisies die draaien op Mozilla's besturingssysteem Firefox OS zijn nu verkrijgbaar in Europa. De rest van de wereld moet nog een paar maanden wachten.

De eerste Panasonic Viera Smart TV"s met Firefox OS, het besturingssysteem van Mozilla, liggen in Europa in de schappen. De rest van de wereld moet nog enkele maanden wachten op modellen als CR850, CR730, CX800.

Door de stap te maken naar de televisiemarkt gaat Mozilla de strijd aan met diverse besturingssystemen die op HDTV"s draaien. Samsung gebruikt zijn eigen systeem Tizen, LG heeft WebOS in zijn tv"s ingebouwd en Philips maakt dan weer gebruik van Android TV. Daarnaast heb je bedrijven als Apple, Amazon en Google die apparatuur maken met apps die vergelijkbaar zijn met Firefox OS.

[related_article id=”160734″]

Firefox OS is gelanceerd in april 2013 als alternatief voor Android en iOS op goedkopere smartphones in opkomende markten. Het platform is gebaseerd op Linux en ondersteunt open webtechnologieën, waaronder HTML5-applicaties, JavaScript en anderen.

Web als standaard

De argumentatie van Mozilla is dat ontwikkelaars iets dat ze maken naar elke platform door moeten kunnen zetten met webstandaarden in plaats van dat ze iets ontwikkelen voor een gesloten systeem als Android of iOS. De kernvisie van het bedrijf is dat het een betrouwbaar alternatief wil bieden voor de dominante besturingssystemen. Daarbij wil het grenzen beslechten waardoor mensen nu bij hun keuze van besturingssysteem blijven en hen stimuleren iets nieuws te proberen.

De grootste uitdaging voor Mozilla hierbij is Firefox OS in de markt zetten. Tot nu toe lukt dat niet echt. “In 2014 zijn 1,2 miljard smartphones verscheept, slechts 2 miljoen daarvan draaide op Firefox OS”, zegt Annette Zimmermann van onderzoeksbureau Gartner. Slechts een beperkt aantal fabrikanten – waaronder ZTE, Huawei en Alcatal – hebben besloten met het besturingssysteem aan de slag te gaan.

Ondanks de tegenvallende cijfers denkt Mozilla nog steeds te kunnen groeien. CTO Andreas Gal liet in maart weten dat toestellen met Firefox OS in dertig landen te krijgen zijn en dat er elke maand nieuwe producten en ontwikkelaars bij komen. Het is de hoop van het bedrijf uiteindelijk ook door te stoten naar het duurdere segment.

De uitbreiding naar televisies is een ander belangrijk onderdeel van Mozilla"s strategie om te bewijzen dat ze mee kunnen doen op de toch al drukke besturingssysteemmarkt. Tijdens het Mobile World Congress in maart liet Mozilla Firefox OS zien op een televisie van Panasonic met de opmerking dat het over alle functionaliteiten beschikt die de klant verwacht.

Nu blijkt dat Mozilla zich aan zijn woord heeft gehouden. De tv"s van Panasonic draaien op een licht aangepaste versie van Firefox OS voor grote schermen. Alle standaard opties werken, waaronder toegang tot de appwinkel. Uiteraard beschikt het platform ook over een Firefox-browser.

firefox osmozillanieuwsontspanningpanasonictv

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals