Nieuws

Rusland wil iOS en Android buitenwerken

Eigen ontwikkelde software moet Westerse besturingssystemen als Android en iOS uit de Russische markt wippen, als het van het Russische ministerie van communicatie afhangt.

Nikolai Nikiforov, de Russische minister van Communicatie, heeft aangekondigd dat het land een onafhankelijke Russisch besturingssysteem voor mobiele toestellen zal ontwikkelen. Open source software Sailfish zal de basis vormen van het systeem. Het Finse bedrijf Jolla, dat Sailfish ontwierp, heeft al aan tafel gezeten met Russische technologie-experts en vertegenwoordigers van de regering om de mogelijkheden van de software te bespreken.

De Jolla Tablet met besturingssysteem Sailfish 2.0

[related_article id=”158662″]

Nikiforov stelt dat Rusland zijn afhankelijkheid van Westerse technologie wil inperken. In de komende tien jaar willen ze het aandeel van buitenlandse mobiele besturingssystemen terugbrengen van 95 procent tot 50 procent in de Russische markt.

De onthullingen van Edward Snowden rond de wijdverspreide dataverzameling van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA liggen aan de basis van deze beslissing: de Russische minister wil betrouwbare software op de markt brengen, die niet mogelijk gecorrumpeerd is omwille van Amerikaanse spionage-operaties.

Op dit moment heeft Sailfish globaal een marktaandeel van ongeveer 0,5 procent. Om in eigen land meer gebruikers te overtuigen van het systeem, is het ministerie van Communicatie al begonnen met het betalen van Russische appontwikkelaars om hun populaire apps naar Sailfish over te brengen.

Update 21/05/2015: Jolla heeft aan onze collega"s van ZDNet.com duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is om een Russisch staats-OS te bouwen (althans toch niet op basis van hun Sailfish OS). Het is daarentegen wel de bedoeling om eigen Russische internetdiensten in het besturingssysteem in te bakken, in plaats van buitenlandse alternatieven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business