Nieuws

Britse overheid maakt hackende spionnen onschendbaar

Het lijkt erop dat de werkelijke reden bekend is waarom GCHQ openlijk op zoek is naar nieuwe hackers...

De Britse overheid heeft "stilletjes" een wet aangepast waardoor de nationale inlichtingendiensten niet meer vervolgd kunnen worden voor het hacken van computers, smartphones en netwerken. Privacy International zegt dat het dit slechts enkele uren voor de hoorzitting tegen GCHQ te horen kreeg. De regering heeft de Computer Misuse Act herschreven om de spionagediensten vrijheid te geven om cyberaanvallen uit te voeren.

Volgens de privacygroep is de wetswijziging een direct gevolg van een claim uit 2014, waarin het vraagtekens zet bij de legitimiteit van de hackactiviteiten van GCHQ zoals beschreven in de door Snowden gelekte documenten. Daaruit is op te maken dat de inlichtingendienst onder meer in staat was van afstand telefoons over te nemen.

Maar amper een maand na het indienen van de claim – op 6 juni vorig jaar – introduceerde de Britse overheid de nieuwe maatregelen als onderdeel van de Serious Crime Bill. De aangepaste wet is op 3 maart actief geworden, slechts enkele dagen nadat een onafhankelijke commissie voor criminele en burgerzaken tegen inlichtingendiensten oordeelde dat de massale spionageactiviteiten van GCHQ onwettig waren.

“Het lijkt erop dat niemand – geen handhavers, geen commissarissen verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten, niet de branche en ook niet het volk – geïnformeerd is over de voorgestelde wetswijziging”, schrijft Privacy International in een verklaring. De verandering heeft niet alleen gevolgen voor de claim van de groep, maar geeft Britse wetshandhavers ook nieuwe mogelijkheden om cyberaanvallen uit te voeren in het Verenigd Koninkrijk.

Eerder deze maand kondigde GCHQ voor het eerst openlijk aan dat het opzoek is naar hackers. Het nieuwe personeel moet zowel “aanvallen op de nationale infrastructuur ontdekken als voorkomen en de regeringssystemen beschermen tegen criminelen die informatie, identiteiten of geld willen stelen.”

De zaak van Privacy International gaat verder bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het is de verwachting dat het hof de zaak later dit jaar opneemt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business