Amerikaanse Google Fiber gebruikers zouden wel eens lelijk kunnen schrikken als ze post van hun internet provider ontvangen.

l i g h t p o e t / Shutterstock.com

Internetgigant Google stuurt dreigbrieven over illegale downloads door naar de Amerikaanse gebruikers van Google Fiber, het supersnelle internet dat het bedrijf in de VS aanbiedt. Die brieven schrijft het niet zelf, maar worden door bedrijven waarvan de content illegaal wordt verspreid of door firma’s die copyrightrechten beschermen naar Google verzonden, als ze zien dat een bepaald IP-adres zich misdraagt. Het ongewone is dat Google deze dan ook doorstuurt naar zijn klanten, want de meeste internet providers doen dat niet, of maar gedeeltelijk.

 

Het is namelijk zo dat die brieven op juridisch vlak nogal dubieus zijn. Geadresseerden worden gewaarschuwd dat er inbreuken op auteursrechtelijk materiaal door hen zijn vastgesteld en dat het bedrijf hiertegen actie zal nemen. Vervolgens biedt het bedrijf hen aan om de zaak voor een redelijk bedrag af te handelen, gaande van pakweg twintig tot ettelijke honderden dollars.

Zwart op wit

Die bemiddelingspraktijk is op zijn zachtst gezegd bedenkelijk. Deze mededelingen vragen klanten van een internet provider naar geld zonder bewijs dat zij ook echt die inbreuken hebben gepleegd. De geadresseerde is niet automatisch degene die de zich heeft bezondigd aan illegale downloads – familie, vrienden, of een onveilig wifi-netwerk kunnen allemaal de schuldige zijn. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan zouden de schuldeisers er nog een hele kluif aan hebben om zwart op wit te bewijzen wie nu de boosdoener was. Maar veel gebruikers weten dat niet of willen het niet riskeren, en betalen uit schrik het bedrag.

De telecomprovider Verizon stuurt om die reden de inbreuknota’s die ze ontvangen niet door naar zijn klanten. Kabelbedrijf Comcast zendt de gebruikers wel de waarschuwing, maar niet vaak het bemiddelingsgedeelte. Het is een vreemde zet van Google dat het die brieven wel volledig doorsluist. Het zou zo wel eens potentiële klanten kunnen mislopen.