Apple werkt aan technologie om jailbreaks te voorkomen

Apple zou aan nieuwe technologie werken die jailbreaken onmogelijk moet maken. Maar de implicaties reiken zelfs verder.

Al enkele weken doen de geruchten de ronde over Rootless, een nieuwe technologie op kernel-niveau die het zo goed als onmogelijk zou maken om een iOS-apparaat te jailbreaken. Volgens 9to5Mac kan Rootless het benaderen van bepaalde beschermde bestanden op een iPhone of iPad voorkomen, zelfs met beheerrechten.

Het meest in het oog lopende slachtoffer van de nieuwe techniek is de jailbreaking-gemeenschap, want de meeste technieken om een iPhone te kraken, baseren zich precies op dit soort toegang.

Maar niet alleen jailbreakers kijken met argusogen naar Rootless. Ook bij politie- en spionagediensten worden de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten gehouden. Heel wat forensische technieken die door ordehandhavers worden ingezet om telefoons en tablets van verdachten te onderzoeken, zouden door Rootless immers onbruikbaar worden.

Apple ondernam al de nodige stappen om iOS 8 veiliger te maken dan zijn voorgangers, maar in dat voornemen zaten toch nog enkele gaten. Met iOS 9 lijkt het bedrijf zijn inspanningen nog verder op te schroeven. Hoe beter een OS bestand is tegen jailbreakers, hoe veiliger het is tout court. Software houdt er immers geen rekening mee of er nu een black hat, een white hat of een grey hat op je hoofd staat.

Wat wel niet mag vergeten worden: het beveiligen van apparaten is moeilijk en Apple probeert al jaren om zijn apparaten beter te beschermen. Telkens Apple de iPhone of iPad op slot doet, staan er jailbreakers op die dat slot weer proberen open te prutsen.

Aan de andere kant: de laatste publieke jailbreak van iOS die een exploit gebruikt van de root kernel, dateert al van eind 2013, zoals iDownloadblog vermeldt. Het toevoegen van Rootless zal dus misschien toch niet zo’n impact hebben op de jailbreak-gemeenschap als ze zelf vrezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business