Tommelein wil monsterboetes voor privacyschending

De Belgische staatssecretaris voor privacy werkt aan een wetsontwerp dat het mogelijk moet maken om zware boetes uit te delen aan bedrijven die de privacy schenden.

Als het van staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) afhangt, dan moet de Privacycommissie de bevoegdheid krijgen om bedrijven die de privacy schenden te beboeten.

Binnen de Europese Raad wordt momenteel onderhandeld over een privacywetgeving voor de hele Europese Unie, maar het kan nog anderhalf jaar duren voor daar iets concreets uit de bus komt en Tommelein is niet van plan om daar op te wachten. Naar het voorbeeld van Nederland werkt hij aan een wetsontwerp om grote (internet)bedrijven, zoals Facebook en Google, zware boetes op te leggen als ze de geldende privacywetgeving niet respecteren.

Momenteel ontbreekt het de Privacycommissie aan middelen om zelf op te treden tegen bedrijven die de privacy schenden. “Na de zomer trek ik met een wetsontwerp naar de Kamer om de Privacycommissie om te vormen tot een regulator die zelf administratieve boetes kan uitdelen”, zegt Tommelein tegen De Morgen. “Privacy is zo belangrijk geworden, we moeten tonen dat het menens is.”

Tommelein heeft volgens de krant nog geen minimum- en maximumtarieven bepaald, maar wil zich spiegelen aan het voorbeeld van Nederland. Daar werd reeds een wet goedgekeurd die de Privacycommissie vanaf 1 januari 2016 de bevoegdheid geeft om boetes uit te delen tot 810.000 euro.

“Uiteraard zal er eerst overleg moeten gepleegd worden met de regering, het parlement en het ondernemersveld, maar als we onze regels willen afstemmen op die van Nederland, moeten we dat ook met de tarieven doen”, aldus Tommelein nog tegenover De Morgen. Volgens de staatssecretaris moeten de boetes hoog genoeg zijn om de grote vissen af te schrikken.

Toch mikt Tommelein niet alleen op de grote internationale bedrijven. Wie persoonlijke gegevens van klanten onrechtmatig gebruikt, moet beboet kunnen worden. Al zullen kleine spelers, zoals een winkel of bank, natuurlijk niet zo zwaar beboet worden als grote multinationals. De boete wordt bepaald op basis van meerdere criteria en alle bedrijven zullen eerst een waarschuwing krijgen, voordat ze gesanctioneerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business