Nieuws

Weer stoelendans bij Twitter

CEO Dick Costolo van Twitter legt zijn functie neer. Medeoprichter Jack Dorsey neemt zijn plaats in aan het hoofd van het bedrijf.

Na maanden van speculaties heeft Twitter de geruchten van insiders en analisten bevestigd: Dick Costolo stapt op als CEO van het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door medeoprichter Jack Dorsey die interim-CEO wordt vanaf 1 juli. Costolo blijft lid van de raad van bestuur van Twitter.

Costolo kwam in 2009 bij Twitter in dienst als operationeel directeur. De veteraan van Google kreeg een jaar later al de rol van topman toebedeeld, na het tumultueuze ontslag van medeoprichter Evan Williams.

Voor Williams was het ook al eens Jack Dorsey geweest die de hoogste post in het bedrijf bekleedde. Op dit moment is Dorsey topman van een ander bekend bedrijf dat hij mee stichtte: betalingsverwerker Square.

Volgens Costolo maakt de beslissing om Dorsey terug binnen te halen als directeur deel uit van het rekruteringsproces voor een nieuwe, vaste CEO, dat zo open en publiek mogelijk moet zijn. Twitter wil immers de “speculatie en geruchten vermijden” die zouden opduiken als het bedrijf in alle stilte naar een nieuwe baas op zoek zou gaan. Hij voegde er wel aan toe dat er “nooit een perfect moment is voor dit soort transities”.

Costolo, die een verleden heeft als stand-up comedian, wordt algemeen aanzien als de man die van Twitter een winstgevend bedrijf maakte, na jaren van rode cijfers en het verbranden van investeringskapitaal. Hij was bijvoorbeeld een groot voorstander van Twitters aanwezigheid op live evenementen, van de Wereldbeker voetbal over de Oscaruitreiking tot en met het live tweeten tijdens Netflix-series.

Na een geslaagde beursintroductie in 2013 begon er echter ook gemor te weerklinken bij aandeelhouders en investeerders. Velen stelden zich bijvoorbeeld vragen bij de (te lage) groeicijfers van Twitter. De onvrede kwam in april tot een climax. Een website wist toen de hand te leggen op de laatste (teleurstellende) kwartaalcijfers van Twitter, nog voor het bedrijf die zelf bekend had gemaakt. Blijkbaar stonden de cijfers ergens in een verloren hoek van de Twitter-website.

Dorsey zelf liet nog weten dat deze overgang met niets anders te maken heeft dan Costolo die zelf geen CEO meer wil zijn. Volgens hem is er geen enkele connectie met de resultaten van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business