Nieuws

Amazon publiceert allereerste transparantierapport met frappante cijfers

Het bedrijf dat gekend staat voor zijn geheimzinnigheid bracht vorige vrijdag voor het eerst duidelijkheid omtrent de veiligheid van zijn klantengegevens in verband met overheidsverzoeken.

Hoewel Amazon het bekendst is vanwege zijn online webwinkel, is het ook een grote speler op gebied van clouddiensten. Het was al geruime tijd – in navolging het NSA-schandaal – een groeiende trend voor technologiebedrijven om zogenaamde ‘transparantierapporten’ te publiceren.

Hierin geven deze bedrijven weer hoe vaak ze een verzoek krijgen van (binnen- en buitenlandse) overheden om gevoelige informatie los te krijgen, en nu bezwijkt ook Amazon onder deze druk. Hiermee was het het laatste grote technologiebedrijf uit de Fortune 500 om weer te geven hoe vaak overheden komen aankloppen voor gegevens van hun klanten.

Steven Schmidt, verantwoordelijke voor informatie van Amazon Web Services, verklaarde dat Amazon zijn klanten steeds zo goed mogelijk beschermt, en dat het bijvoorbeeld nooit deelnam aan het PRISM-programma van de NSA. Toch duurde het nog tot vorige vrijdag vooraleer Amazon zijn eerste rapport publiceerde op zijn blog. De volgende rapporten zullen tweemaal per jaar verschijnen.

Uit het rapport blijkt dat Amazon:

  • 813 dagvaardingen ontving, waar het zich naar schikte in 66% van de gevallen
  • 35 huiszoekingsbevelen ontving, waarbij het in de helft van de gevallen meewerkte
  • 13 gerechtelijke bevelen ontving, waarbij het aan slechts 4 daadwerkelijk gehoor gaf
  • 132 buitenlandse verzoeken ontving, waarbij het meewerkte in 82% van de gevallen
  • 1 verzoek ontving tot het verwijderen van gebruikersdata, waar het bedrijf zich naar schikte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business