Nieuws

Agressief cryptovirus actief in België

Een virus, verstopt in de bijlage van een mail, kan al je documenten en foto’s onleesbaar maken. Het virus chanteert je om alles opnieuw vrij te geven.

Een zeer agressief cryptovirus, een virus dat bestanden onleesbaar maakt door het te encrypteren, maakt zijn opmars in België. De oplichters verspreiden het virus via de bijlage van een mail. In de mail wordt er gevraagd een openstaande factuur te betalen, welke in de bijlage zit. Wanneer je de bijlage echter opent, krijgt het virus vrij spel op je PC.

Het virus maakt gebruik van een beveiligingssleutel welke al je bestanden encrypteert. Hierdoor worden alle bestanden op je PC onleesbaar gemaakt. Om de encryptie ongedaan te maken, vragen de oplichters ongeveer 400 euro losgeld. Bovendien heb je hier maar 96 uur de tijd voor. Vooral die teller maakt computergebruikers zenuwachtig.

Doordat het gaat om een zeer sterke encryptie is de beveiligingssleutel nog steeds niet achterhaald. Er wordt daarom ook aangeraden om geen onbekende mails te openen. Ook een regelmatige backup van al je bestanden kan soelaas brengen. Laat je externe harde schijf dan wel niet aan je PC hangen, anders heeft het virus hierop ook vrij spel.

Is alles opgelost wanneer je de som betaalt aan de virusverspreiders? Op het eerste zicht wel, je bestanden zijn opnieuw beschikbaar, maar het virus sluimert nog steeds ergens op je computer. De kans is behoorlijk groot dat je na enkele maanden opnieuw hetzelfde bericht ontvangt. Betalen is dus niet aan de orde. Van zodra we nieuws hebben rond de beveiligingssleutel, lees je het hier op ZDNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business