Nieuws

Parlement pleit voor netneutraliteit

Het parlement heeft het open karakter van het internet bevestigd en werpt een dam op tegen het doelbewust blokkeren of vertragen van legale internettoepassingen.

De Kamercommissie Infrastructuur heeft vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd die de federale regering vraagt om het blokkeren of vertragen van legitiem internetverkeer onmogelijk te maken en de netneutraliteit op Europees niveau te verdedigen.

De resolutie werd ingediend door kamerlid Roel Deseyn (CD&V) en zijn collega Peter Dedecker (N-VA) en vraagt verder ook om de transparantie over het netwerkbeheer te versterken en een kader te scheppen voor bijzondere diensten die een gegarandeerde kwaliteit vereisen.

“Het internet moet een open platform blijven waar telecomoperatoren of hardwarefabrikanten geen voorselectie maken van websites en diensten”, zegt Deseyn. “Internet is zoals een publieke haven: ieder schip moet er welkom zijn. De prijs om voor anker te gaan en de kwaliteit van het lossen en laden mag niet afhangen van de kleur van het schip of zijn bemanning.”

Internet is altijd een neutraal medium geweest, maar de laatste jaren hebben verschillende operatoren geprobeerd om bepaald legaal internetverkeer te blokkeren of discrimineren, ook in België. Zo wilden twee Belgische mobiele operatoren aanvankelijk geen voip op hun netwerk toelaten, tot ze werden teruggefloten door het parlement.

Ook voor kleine ondernemingen die met innovatieve producten op de markt komen is de goedkeuring van de resolutie een stap voorwaarts. “Die hebben nu de garantie dat ze innovatieve toepassingen kunnen blijven ontwikkelen, zonder dat ze daarin geremd worden door operatoren die zelf concurrerende diensten ontwikkelen”, besluit Deseyn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business