Na een paar maanden testen van Apple CarPlay en Android Auto zijn de resultaten binnen. Welk systeem is nu beter?


androidauto_carplay

Hoofdscherm en organisatie

Het grootste verschil tussen de twee systemen is de manier waarop hun apps worden georganiseerd. CarPlay heeft, net zoals bij de iPhone, een eenvoudige organisatorische opbouw, waarbij al zijn apps en functies met grote iconen worden getoond in één hoofdscherm. Geen enkele van de functies heeft meer dan één niveau, waardoor je overal geraakt in de CarPlay-interface met één of twee tikken.


home_screen_carplay

Android Auto heeft daarentegen enkele iconen onderaan het scherm, welke snelle toegang verlenen naar verschillende functies. Dit is handig, aangezien je niet steeds naar het hoofdscherm hoeft te gaan, maar zorgt er ook voor dat meerdere tikken nodig zijn.

Ook bevat Android Auto het nieuwe Google Now. Met deze app worden bestemmingen weergeven op basis van je gewoontes en recente zoekopdrachten. Wanneer het werkt, is dit een briljante functionaliteit. Het kan echter ook tot ergernis leiden wanneer Google Now je blijft verwijzen naar een locatie waar je niet wilt zijn.

Navigatie

Google Maps is uiteraard de default navigatie-app op Android Auto. Google Now is zeer goed geïntegreerd met Google Maps door je voorgestelde bestemmingen weer te geven in zijn informatiekaarten.

google_maps

Op CarPlay is Apple Maps de enige optie welke goed integreert met CarPlay en Siri. Ook al ziet Apple Maps er even goed uit als Google Maps en geraak je even goed op je bestemming, vinden wij dat Google Maps het net iets beter doet.

Een nadeel aan beide systemen is echter het gebrek aan keuze van je navigatie-app. Dit is jammer, aangezien er enkele goede navigatie-opties beschikbaar zijn, welke offline beter werken dan Google Maps of Apple Maps.

Berichten

CarPlay ondersteunt enkel Apples eigen berichtenapplicatie. Berichten en iMessages komen binnen als notificaties en worden hardop voorgelezen. Berichten kunnen beantwoord worden via gesproken commando’s aan Siri. Indien je vrienden een andere berichtenapp gebruiken, laat CarPlay je echter in de kou staan.

Android Auto ondersteunt daarentegen de integratie van third-party berichtenapps. Inkomende berichten worden hardop voorgelezen en antwoorden kunnen terug ingesproken worden, voor zowel Googles eigen berichten als third-party berichten.

Audio streamingapps

Beide systemen ondersteunen een uitgebreide lijst aan third-party streamingapps, waarin uiteraard de bedrijven hun eigen apps tussenzitten. Voor CarPlay is dit iTunes Music en Podcasts, voor Android Auto is dit Google Play Music. CarPlay heeft hier een klein voordeel ten opzichte van Android Auto, met het ondersteunen van 13 apps ten opzichte van slechts 9 apps voor Android Auto.

googleplay

Gesproken commando’s

De audiocomponent van Google Now is krachtige software, maar dat is ook het geval voor Apples Siri. Beiden laten toe telefoongesprekken te beginnen, berichten te versturen en navigatie te starten door eenvoudigweg te spreken. De audiosystemen zijn zo hard aan elkaar gewaagd, dat beide systemen op dit vlak evenwaardig genoemd kunnen worden.

siri

Ondersteunde telefoons

Om te achterhalen of je iPhone compatibel is met CarPlay, dien je enkel je telefoon om te draaien. Indien je telefoon een lightning connectie heeft, is je telefoon compatibel.

Volgens Google wordt elke handset met Android Lollipop ondersteund. De praktijk bewijst echter het tegendeel. Vele eindgebruikers klagen over incompitabiliteitswaarschuwingen. Voor Android Auto is uitproberen dus de boodschap.

Fotofinish

Android Auto en Apple CarPlay zijn sterk aan elkaar gewaagd. Het grootste verschil is zichtbaar in hun design. Of je voor Android Auto gaat of een Apple CarPlay-fan bent, zal dus sterk afhangen van je persoonlijke smaak. Op basis van je gebruikte telefoon zal echter hoogstwaarschijnlijk de knoop doorgehakt worden.