Nieuws

Nintendo-baas overlijdt op 55-jarige leeftijd

Nintendo verliest CEO Satoru Iwata aan een strijd tegen kanker. Iwata was 55 jaar oud.

satoru

Nintendo heeft vandaag verkondigd dat zijn topman, Satoru Iwata, is overleden ten gevolge van galblaaskanker. Iwata was 55 jaar oud.

In juni vorig jaar werd Iwata nog geopereerd aan een tumor in zijn galblaas. Afgelopen oktober was hij weer aan het werk.

“Het was een ingrijpende aandoening en operatie, dus vergeleken met ervoor ga ik waarschijnlijk minder aan het werk, of misschien minder vaak op zakenreis” zei Iwata destijds. “Maar in termen van vergaderingen, het overwegen van strategieën, en spreken in het openbaar ben ik weer de oude.”

Iwata begon als programmeur bij Nintendo in de jaren ’80. Hij werd directeur in 2000 en president in 2002, toen Hiroshi Yamauchi ermee stopte.

Onder Iwata moest het hoofd worden geboden aan de dominantie van PlayStation en Xbox. Hij overzag onder ander de lancering van de Nintendo DS, 3DS, Wii en Wii U. Een groot deel van zijn focus lag op toegankelijkheid en open communicatie met fans. Zijn rol als presentator van de “Iwata Asks” interviews veranderden het imago van het voorheen geheimzinnige Nintendo. Iwata werd bewonderd om zijn vriendelijke karakter.

IGN heeft een overzicht van het leven van Iwata. Wie hem op gaat volgen is nog niet bekend. Voorlopig wordt het bedrijf geleid door Genyo Takeda, general manager van de integrated research division, en spelontwikkelaar Shigeru Miyamoto.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business