windows 10 edities

Home, Mobile, Pro, Enterprise, Education,… Allemaal mooie namen voor de nieuwe Windows 10-edities. Maar welke versie moet je hebben?

windows 10 edities

Windows 10 komt net als zijn voorganger in een aantal verschillende edities, gericht op verschillende gebruikers. Alle edities bevatten dezelfde gemeenschappelijke features, maar worden verkocht en verdeeld op een verschillende manier naar gelang het type apparaat waarvoor het is bedoeld. Alle Windows 10-apparaten delen dezelfde Windows Store, welke een waaier aan universele apps aanbiedt die op de verschillende toestellen kunnen lopen.

Nieuwe pc’s

Fabrikanten die nieuwe pc’s bouwen, zullen slechts twee edities van Windows 10 op de toestellen kunnen zetten, namelijk de Home- of de Pro-editie. Windows 10 Home is hiervan de goedkoopste oplossing. Deze editie is voornamelijk bedoeld voor prijsbewuste consumenten en kleine bedrijfjes.

Windows 10 Pro wordt voornamelijk gevonden in toestellen met betere specificaties. Deze editie kost meer, maar bevat ook meer features dan de Home-editie. De extra features zijn speciaal bedoeld voor professionals en zakelijke gebruikers en bevatten onder andere de mogelijkheid om je pc in te stellen als een Remote Desktop-server, BitLocker-encryptie en Hyper-V virtualisatie.

Fabrikanten zullen niet in staat zijn de Enterprise-editie te installeren op nieuwe pc’s. Die versie kan alleen worden geïnstalleerd als upgrade op bestaande Windows 10-systemen, meer details daarover volgen hieronder.

Upgrades voor bestaande pc’s

Wederom zijn er slechts twee edities die zullen worden aangeboden als gratis upgrades. Windows 7 Home Premium- en Windows 8.1- systemen zullen een upgrade ontvangen naar Windows 10 Home. Eigenaars van Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate en Windows 8.1 Pro zullen daarentegen een upgrade krijgen naar Windows 10 Pro.

Upgrades voor grote bedrijven

Grote bedrijven, overheden of onderwijsinstellingen die Volume License-contracten hebben met Microsoft zullen Windows 10 Enterprise kunnen installeren op toestellen die al een Windows 10 Pro-licentie hebben. De Enterprise-editie zal de bedrijven enkele nieuwe features en licentierechten bieden die belangrijk zijn voor deze grote organisaties. Windows 10 Mobile Enterprise is een volledig nieuwe editie van Microsoft en zal het normale Enterprise-model volgen.

Upgrades voor onderwijsinstellingen

Windows 10 Education is een Volume License-optie voor onderwijsinstellingen, die veel minder kost dan de bedrijfsvariant. Deze editie bevat echter wel dezelfde features als de Enterprise-editie. Windows Home-edities bij onderwijsinstellingen kwalificeren wel voor een Volume License-upgrade.

Welke Windows 10-editie heeft welke features?

Microsoft heeft onderstaande tabel ter beschikking gesteld om duidelijk te maken waar de verschillen precies zitten tussen de verschillende Windows 10-edities.

Compare Windows 10 Editions

De features komen echter wel met een addertje onder het gras. Een aantal van deze features zijn afhankelijk van specifieke processoren, hardware en firmware. Het is dus mogelijk dat een bepaalde feature niet werkt op jouw Windows-toestel, ongeacht welke editie je aanschaft. Ook zal Enterprise Data Protection pas later beschikbaar zijn voor de Pro-, Enterprise- en Education-edities. Wanneer dit juist zal zijn, wordt echter niet vermeld.

Mobiele toestellen

Er is slechts één editie van Windows 10 beschikbaar voor verkoop op nieuwe mobiele toestellen, namelijk Windows 10 Mobile. Onder mobiele toestellen verstaat Microsoft toestellen met een scherm kleiner dan 8 inch, indien ze groter zijn dan 8 inch rekent Microsoft hen onder de pc-groep. Windows 10 Mobile zal pas later dit jaar verschijnen en wordt dan ook uitgerold naar de meeste bestaande Windows Phone-apparaten.

Vreemde eend in de bijt

Microsoft zal ook enkele speciale edities uitbrengen. Zo zal er Windows 10 komen voor op bankautomaten, industriële robots en het Internet of Things. Aangezien al deze versies volledig embedded zullen zijn, zal je hier echter niet veel van merken.


Blijf op de hoogte van het laatste ICT-nieuws!

Email*


Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.