Nieuws

Microsoft verspreidt updates via jouw internetverbinding

Windows 10 verspreidt updates zoals torrents. Dat wil zeggen dat jouw computer op de achtergrond gegevens uploadt naar iemand anders en daarvoor jouw bandbreedte inzet.

Microsoft hoopt op meer dan een miljard gebruikers voor Windows 10. Al die gebruikers moeten updates ontvangen, en daar gaat heel wat bandbreedte mee gepaard. Een geweldig protocol voor het verspreiden van grote bestanden over het internet is bittorrent. Illegale connotaties ter zijde laat het torrent-protocol je toe om een bestand van meerdere bronnen tegelijk te downloaden. Iedereen die een deel van een bestand al heeft, kan dat uploaden naar andere mensen die het nog niet hebben. Zo kan je snel downloaden, aan de prijs van een beetje uploadbandbreedte.

Microsoft maakt met de verspreiding van Windows 10-updates van hetzelfde principe gebruik, al is dat niet geweldig duidelijk. In de beveiligings-instellingen lezen we dat je computer updates van Microsoft download, maar ze ook verzendt naar andere computers op je lokale netwerk én het internet.

Zo maakt Microsoft dus gebruik van jouw uploadbandbreedte om z’n Windows 10-updates te verspreiden. Een begrijpelijke keuze, maar Windows 10 weet niet wat voor internetabonnement jij hebt, en of je te maken hebt met een datatransferlimiet. Misschien zie je het dan ook helemaal niet zitten om je kostbare bandbreedte te gebruiken om een update over het internet te verzenden. Gelukkig kan je de functie uitschakelen.

Ga naar Instellingen, Bijwerken en beveiliging en klikt daar op onder de tab Windows Update op Geavanceerde opties. In dat venster klik je op Kiezen op welke manier updates worden geleverd. Hier vind je het onderdeel Updates van meerdere locaties. Microsoft legt hier uit wat dat precies inhoudt.

Je hebt de mogelijkheid om de ganse functie in één keer uit te schakelen, maar indien je meerdere Windows 10-pc’s op één netwerk hebt is het een beter idee om onderaan te opteren voor ‘pc’s in het lokale netwerk’. Zo kunnen alle computers bij je thuis er van profiteren wanneer één pc de update al heeft. Je hoeft dus minder te downloaden, en er wordt niets geüpload over het internet. Wij kiezen thuis en op kantoor in ieder geval voor die optie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business