De Galaxy Note 5 komt niet naar ons, maar is de Galaxy S6 Edge+ wel een waardige vervanger? We gingen er kort mee aan de slag.

We hopen dat iedereen de tegenslag heeft kunnen verwerken dat de Samsung Galaxy Note 5 niet naar Europa komt. Tijdens een korte testperiode hebben we beide toestellen aan de tand kunnen voelen. Om nog kort terug op de Galaxy Note 5 terug te komen: het is een toestel dat heel aangenaam in de hand ligt door de curve aan de achterkant. Het pennetje werkt voortaan met een kliksysteem zoals een stylo, dus bereid je maar voor op het klikken bv. de bus of trein.

samsung galaxy s6 edge+

Klein verschil

Het scherm is identiek aan de Galaxy S6 Edge+, dus daar ga je weinig missen, maar het gebrek aan een stylus valt moeilijker goed te praten. We begrijpen het nog steeds niet, misschien als we allemaal hard genoeg klagen beseft Samsung dat het alles nog kan goedmaken door hem toch nog snel hier te lanceren.

Wat met de Samsung Galaxy S6 Edge+? Toen we hem voor het eerst zagen liggen, moesten we twee keer goed kijken dat het niet de gewone S6 Edge was. Wanneer je ze naast elkaar legt, zie je wel dat er een verschil is in grootte. Bekijk je de S6 Edge+ apart, dan lijkt het alsof je een S6 Edge in handen hebt. 5,7 inch is heel wat voor een smartphone. De gebogen rand geeft de indruk dat hij smaller is, wat nog vreemder oogt dan bij de S6 Edge omdat het beeld veel groter is. Qua beeldkwaliteit zit er nauwelijks verschil tussen de S6 Edge, S6 Edge+ en Note 5, die is bijna identiek met overal dezelfde WQHD-resolutie en amoledscherm.

Samsung Pay

Er is geen plaats voor een stylus in de S6 Edge+, en dat is een spijtige keuze. Ik vermoed dat het gebogen scherm aan beide kanten ervoor zorgde dat er geen ruimte meer was in de behuizing. Je krijgt wel enkele nieuwe functies die we nog niet eerder in de S6 Edge terugzagen. De meest nuttige is zonder twijfel Apps Edge. Je kon al vijf mensen snel bellen of sms’en door langs de rand naar binnen te vegen, en dat gaat nu voortaan ook met vijf belangrijkste apps naar keuze.

samsung galaxy s6 edge+

Een andere demo dat we kregen was Live Broadcast, waar je met één tik op het scherm handig je camera kan delen met anderen over de hele wereld dankzij YouTube. Zij ontvangen een YouTube-link via sms, waarna ze direct kunnen meevolgen. Er zat maar een 3-tal seconden vertraging tussen het filmen en het live volgen.

Tot slot moet de S6 Edge+ vooral Samsung Pay introduceren in Zuid-Korea. Hiermee wil Samsung definitief de markt betreden en concurrentie bieden tegen Apple Pay. Het grootste voordeel van Samsung? Naast NFC-compatibele terminals, goed voor een marktaandeel van 3%, ondersteunt het ook gewoon magneetstrips. Hiermee heeft Samsung ineens dekking over 100% van alle terminals, en is er hoogstens maar een software update nodig om toestellen compatibel te maken. Afwachten wanneer we in België en Nederland Samsung Pay mogen verwelkomen dankzij deze zet.

samsung galaxy s6 edge+

Waardige vervanger?

De meeste functies van de S6 Edge+ zullen op korte termijn ook verschijnen op de S6 en de S6 Edge via een software update. Samsung heeft met de S6 Edge+ een heel knap toestel afgeleverd, maar we kunnen ons niet van het gevoel ontdoen dat de Note 5 het meest zakelijke toestel van de twee is, en dat daar net de sterkte van de Note-reeks in schuilt samen met zijn grote scherm. De S6 Edge+ is gewoon een grotere S6 Edge, zonder enige extra functionaliteit om het grote scherm te rechtvaardigen. Dan hebben we persoonlijk liever de gewone S6 Edge, omdat zijn 5,1 inchscherm de ideale sweet spot is op dit ogenblik.

We verwachten de Samsung Galaxy S6 Edge+ snel op onze redactie brengt voor een uitgebreide test. Misschien kan de Zuid-Koreaanse smartphonegigant ons nog op andere gedachten brengen wanneer we iets meer tijd met het toestel mogen doorbrengen. Dat zal nodig zijn, want wij zijn voorlopig nog niet overtuigd van Samsung’s strategie

De Samsung Galaxy S6 Edge+ is verkrijgbaar vanaf 4 september in België en Nederland en kost 799 euro (32 GB), 899 euro (64 GB) of 999 euro (128 GB).