De werknemers zijn ontevreden over quota’s. Ook het feit dat Amazon liever geen vaste contracten aanbiedt, zorgt voor verbolgenheid.

Bij Amazon is het momenteel al Prime Day wat de klok slaat, maar terwijl het miljardenbedrijf zich opmaakt voor een mooie winst, hebben de werknemers bij Amazon ander zorgen. Zij denken namelijk aan vaste contracten en meer werkzekerheid. Daarom ook zullen de werknemers van een Amazon-fabriek in Shakopee, Minnesota op 15 juli uit protest collectief het werk neerleggen. Het is niet de eerste keer dat het rommelt bij Amazon. Vorig jaar protesteerde Minnesota ook nog eens voor extraa steun aan werknemers van Oost-Afrikaanse origine. Ze hebben echter nog nooit geprotesteerd gedurende cruciale verkoopdagen zoals de Amazon Prime Days. Tot nu toe heeft een dergelijk scenario zich enkel nog maar voorgedaan in Europa.  

 

Bernie

Het is nog niet zeker hoe Amazon hierop zal reageren. Het bedrijf van Jeffke zal hoogstwaarschijnlijk niet al te veel problemen ondervinden aangezien er zich in de VS meerdere Amazon-filialen bevinden. Toch kan de staking de aandacht vestigen op het feit dat Amazon wel heel veel vraagt van zijn personeel zonder daar veel voor in de plaats terug te geven. Het bedrijf trok het minimumloon dan misschien wel op naar 13,5 euro per uur, toch kwam die verbetering er enkel en alleen maar na een lange campagne van Bernie Sanders, waarin de senator regelmatig van leer trok tegen “big tech”. Senator Sanders vroeg toen al om een wetgeving die ervoor zou zorgen dat grote techbedrijven geen misbruik zouden kunnen maken vaan hun werknemers. 

 

 The aftermath

Hoewel het initiatief van de werknemers misschien een goed idee lijkt, zijn er ook mogelijke risico’s verbonden aan hun acties. Bij een vorige staking ontsloeg het sociaal secretariaat van Amazon, Integrity Staffing Solutions, de organisator van de toenmalige staking. 

Amazon houdt vol dat ze hun werknemers al betalen wat er gevraagd wordt, namelijk een degelijk loon en goede tewerkstellingsmogelijkheden. Het is echter twijfelachtig of dat de stakers op andere gedachten zal brengen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here