Nieuws

Google verplicht minder vooraf geïnstalleerde apps op Android

Nieuwe Android smartphones mogen voortaan vier Google apps schrappen van hun lijstje, zodat de hoeveelheid bloatware binnen de perken blijft.

Alle fabrikanten die de Android-broncode gebruiken, zijn verplicht om een hele lijst aan Google-diensten mee te nemen in hun versie. Daarom dat je op haast alle toestellen de Google apps terugvindt. Dat is ondertussen een lange lijst geworden, hoog tijd om in te snoeien dacht de zoekgigant.

Bij nieuwe toestellen zoals de Samsung Galaxy Note 5 hoef je niet meer te zoeken naar deze vier apps: Google Play Games, Google Play Books, Google+ en Google Newsstand. Fabrikanten worden niet meer verplicht om ze mee in het basispakket te nemen. Deze vier apps vervoegen het rijtje niet verplichte Google apps in navolging van Google Earth en Google Keep.

Wie de apps toch mist, kan ze uiteraard nog altijd in de Play Store downloaden. Daar vind je trouwens alle andere apps van Google die niet verplicht zijn op elk Android-toestel.

Belangrijk detail: het gaat hier om toestellen dat de Android broncode gebruiken die Google-diensten verplicht moet aanbieden. Daarnaast bestaat er ook AOSP (Android Open Source Project) waar fabrikanten een volledig eigen versie van Android kunnen bouwen. Dit is de basis waarop Cyanogenmod zijn Android-versies bouwt, en dus niet verplicht wordt om de Google-diensten mee te nemen in het pakket.

Zowel de Android-broncode als AOSP zijn allebei gratis beschikbaar. Enkel die eerste heeft dus iets meer regels om te volgen op vlak van verplichte Google apps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business