Nieuws

Dit zijn de iPhone 6s en iPhone 6s Plus

Apple heeft woensdagavond de sluier gelicht van de nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Apple heeft tijdens zijn keynote op woensdagavond niet alleen de nieuwe iPad Pro en nieuwe Apple TV aangekondigd, maar ook een nieuwe generatie iPhones aan het publiek voorgesteld: de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Eén van de belangrijkste vernieuwingen is 3D Touch, dat een uitbreiding vormt op de huidige manier van interageren met een aanraakscherm.

3D Touch is vergelijkbaar met een technologie die Apple eerder dit jaar in het trackpad van de nieuwe Macbook heeft geïntroduceerd onder de naam Force Touch. Het laat de iPhone toe om te registreren hoe hard je op het scherm drukt, om zo nieuwe functies en acties aan te bieden. Zo voegt Apple onder meer “peek” toe, waarmee je vanaf het appicoon verschillende shortcuts naar functies in de app kan oproepen.

Aan de buitenkant zijn beide toestellen nagenoeg identiek gebleven. De iPhone 6s heeft nog steeds een schermformaat van 4,7 inch en dat van de 6s Plus bedraagt nog steeds 5,5 inch. Apple voegt naast zilver, goud en spacegrijs wel een nieuwe kleur toe: rose gold.[related_article id=”171650″]

Onder de motorkap zit de nieuwe 64-bit A9-chip. De A9 is 70 procent sneller dan zijn voorganger, de A8, en is grafisch 90 procent krachtiger. De M9 co-processor, die instaat voor het verwerken van data van verschillende sensoren, zit voor het eerst ingebakken in de A9-chip.

Touch ID heeft een update gekregen en is nu twee keer sneller dan in vorige generatie iPhones.

De camera is altijd al een belangrijk aspect geweest van de iPhone, maar Apple hield al sinds 2012 vast aan een 8 megapixelcamera, terwijl Androidfabrikanten voor steeds meer megapixels kozen. Apple volgt nu die evolutie en kiest zelf ook voor een 12 megapixelcamera. Het bedrijf was lang van mening dat meer megapixels leidt tot ruiziger beelden, maar zegt dat het nu een techniek heeft ontwikkeld om de kleur- en beeldkwaliteit te behouden. De nieuwe camera heeft bovendien een verbeterde autofocus en zowel de iPhone 6s als 6s Plus kunnen in 4K filmen, een primeur voor iOS-toestellen.

De camera aan de voorkant beschikt voortaan dan weer over 5 megapixels. Bovendien kan het scherm van de iPhone worden opgelicht om als flash te gebruiken voor je selfies. Het scherm licht daarvoor bij het maken van een foto drie keer feller op dan de normale maximale helderheid. De kleur van de flash past zich bovendien aan aan het omgevingslicht, voor het beste resultaat.

Apple lanceert daarnaast ook “live photos”, dat erg doet denken aan HTC Zoë: voor elke foto die je maakt, wordt ook een korte videoclip gemaakt. De videoclips kunnen worden bekeken door via 3D Touch op een foto te drukken. De functie staat standaard ingeschakeld, maar kan ook worden uitgeschakeld als je je zorgen maakt over opslagruimte.

De iPhone 6s en 6s Plus beginnen vanaf 16 GB en zijn daarnaast ook in 64 GB of 128 GB te verkrijgen.

De prijzen voor de iPhone zonder telecomabonnement zijn voorlopig nog niet bekendgemaakt, maar voor de prijzen in combinatie met contract blijven de prijzen identiek aan die van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. We kunnen dus verwachten dat de prijzen zonder contract ook identiek blijven.

De iPhone kan vanaf 12 september worden voorbesteld en wordt op 25 september uitgeleverd in de eerste landen. België en Nederland zijn daar nog niet bij, maar volgen in een tweede fase, wellicht begin oktober.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business