Nieuws

Nieuwe techniek elimineert 99,7 procent van alle achtergrondgeluid

Dankzij een nieuwe techniek slaagden onderzoekers uit Hong Kong erin om passieve geluidsabsorptie naar een hogere niveau te tillen en bijna alle geluid uit te schakelen.

Onderzoekers aan de universiteit van wetenschap en technologie in Hong Kong hebben een bijna perfecte passieve geluidabsorptietechniek ontwikkelt. Het systeem neutraliseert 99,7 procent van alle geluid, hoe stil ook.

Huidige passieve technieken die gebruikt worden om lawaai buiten te houden zijn nooit volledig geluidsdicht. Ondanks de gebruikte absorberende materialen, werd altijd nog een deeltje van de binnenkomende geluidsgolven verspreid. De wetenschappers in Hong Kong hebben daar nu een mouw aan gepast door de golven niet één maar twee keer te laten absorberen, met behulp van twee speciale toestellen met trilholtes – ook wel resonatoren genoemd – die geluidsgolven opvangen.

Schets van de gebruikte resonatoren

De eerste trilholte absorbeert een groot deel van het inkomende geluid. Het is de tweede resonator die het zogenaamde “restgeluid” opvangt, dat door het eerste toestel op zijn eigen frequentie wordt verspreid. De tweede resonator is namelijk speciaal afgesteld op de frequentie van de eerste, waardoor zo goed als alle golven onderschept worden en een percentage van 99,7 procent bereikt wordt.

Fans van fysica kunnen zich verder verdiepen in de wetenschap achter de techniek met de samenvatting van de gepubliceerde studie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business