Nieuws

Google laat je al je gesproken zoekopdrachten herbeluisteren

Het mag geen verrassing zijn dat Google al je ingesproken zoekopdrachten bewaart, maar je kan de audioclips ook zelf herbeluisteren.

Net zoals Google al je getypte zoekopdrachten bewaart en analyseert om relevante advertenties voor te schotelen en zijn diensten te verbeteren, zo worden ook al je ingesproken zoekopdrachten opgeslagen op de servers van de internetreus. In het kader van transparantie laat Google ook toe om al die audioclips te herbeluisteren én te verwijderen.

De functie is niet nieuw, maar ze wordt ook niet echt door Google geadverteerd. De reden daarvoor wordt al snel duidelijk wanneer je de pagina Spraak- en audioactiviteit eens met een bezoekje vereert. Wie ooit al eens het “OK Google”-commando heeft gebruikt om zijn Androidtelefoon via stem te besturen, zal op deze pagina een overzicht vinden van alle commando’s die je ooit al hebt ingesproken, vergezeld van een afspeelknop om de exacte audioclip te herbeluisteren.

In mijn geval vind ik vooral opnames terug waarin ik mijn telefoon vraag om Google Maps op te starten en naar huis te navigeren, of om muziek af te spelen via Google Music. Twee functies die ik vaak gebruik in de auto, wanneer ik mijn telefoon niet zomaar met mijn handen kan bedienen. Handig, maar dat gebruiksgemak komt dus tegen een prijs.

De spraak- en audioactiviteit maakt deel uit van een bredere poging van de zoekreus om zijn dataverzameling transparanter te maken. Zo biedt Google ook al langer een locatiegeschiedenis aan, die op basis van Google Maps en de locatievoorzieningen van je Androidtelefoon alle plaatsen toont waar je geweest bent.

Die transparantie is toe te juichen, maar het is ook een grimmige herinnering aan de hoeveelheid informatie die Google over zijn gebruikers verzamelt en bewaart. In het geval van de opgenomen spraakopdrachten wordt de data onder meer gebruikt om de herkenning van jouw stem specifiek en Googles spraakherkenning in het algemeen te verbeteren.

Word je ongemakkelijk bij het zien van je spraakopdrachten, dan kan je de fragmenten individueel verwijderen of ervoor kiezen om spraak- en audioactiviteit uit te schakelen. Let wel, als je dat doet worden je spraakopdrachten nog altijd door Google opgenomen, maar dat gebeurt dan anoniem zodat ze niet aan je account kunnen worden gelinkt. Wil je dat Google helemaal geen opnames van je stem bewaart, dan zit er niets anders op dan te stoppen tegen je telefoon te praten. Je kan Googles diensten immers niet gebruiken zonder ermee akkoord te gaan dat het bedrijf informatie over jou verzamelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business