Nieuws

Koop je eigen stukje ruimtecomputer

Een Amerikaans veilinghuis verkoopt een stukje van de eerste computer die vanaf de aarde het heelal in werd gecatapulteerd. Het ding dateert van 1965.

Gemini 3 was een bemande ruimtevlucht die moest aantonen dat de nieuwe modellen ruimteschepen veilig en bestuurbaar waren. Het was in 1965 de eerste vlucht waarbij de bemanning zelf een vluchtwijziging uitvoerde. Dit was onder meer mogelijk dankzij de allereerste boordcomputer die moest helpen berekeningen uit te voeren. Een stukje van het werkgeheugen wordt nu te koop aangeboden bij een veilinghuis in Dallas. Het bieden begint bij 1200 dollar.

Voor Gemini 3 werden berekeningen uitgevoerd op de grond en daarna doorgestuurd naar de bemanning die alle manoeuvres nog zelf moesten bewerkstelligen. De eerste boordcomputer in de ruimte zorgde met andere woorden voor een grotere zelfstandigheid van astronauten. De piloten van dienst waren de Amerikanen Gus Grissom, die twee jaar later stierf tijdens een testvlucht, en John Young.

Baksteen

De computer die de heren vergezelde was echter geen dun, licht designergadget: het woog maar liefst 30 kilogram. Een ‘memory pane’, een RAM-cel voor RAM bestond, was 12 centimeter bij 12 centimeter groot en bezat slecht 4096 bits, ongeveer een halve kilobyte. Toch kon de computer met deze cellen zo’n 7000 berekeningen per seconde uitvoeren.

Het is zo’n RANAM-cel (Random Access Non-Destructive Readout) die te koop wordt aangeboden. Het is dankzij het baanbrekende werk van deze computer dat Armstrong en Aldrin op 20 juli 1969 als eerste mensen ooit op de maan konden rondhangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business