Nieuws

iBood presenteert opnieuw vijf jaar oude laptop

Koopjeswebsite iBood pakt opnieuw uit met een ‘nieuwe’ vijf jaar oude laptop aan een spotprijs. Kopen?

Een paar weken geleden presenteerde iBood een HP-laptop met een baanbrekende korting. Wij waren daar absoluut niet over te spreken en vonden het een walgelijke actie. iBood probeert het opnieuw, maar deze keer gaat het om een ander toestel. Hebben ze uit hun fouten geleerd?

Eerlijke korting

Deze keer is het een Lenovo X201 die onder de hamer gaat met een realistischere korting. Zijn Intel Core i5-520M-chip zegt genoeg over zijn leeftijd: minstens vijf jaar oud. Amper beter dan een zwakke Core i3 van vandaag, maar nog steeds beter dan een Atom-chip van Intel. De rest van de configuratie: 4 GB DDR3 RAM (1x 4GB of 2x 2GB, géén 2x 4GB mogelijk) en een 160 GB harde schijf voor 199 euro. Dezelfde prijs als de vorige promo, maar deze keer legt de koopjeswebsite wel de nadruk dat dit toestel oud is. Extra punten voor iBood.

Ze bieden deze laptop aan als een prima laptop voor thuisgebruik en studenten die een sterk chassis kunnen gebruiken om overal mee te nemen. Die X201-toestellen zijn ijzersterk en dus ideaal voor hen. Een SSD-upgrade (SATA II) maakt het toestel een pak sneller en ondanks de beperkte schermresolutie (1.280 x 800 pixels) weten we uit ervaring dat dit scherm een behoorlijk goede kwaliteit heeft. Het enige wat er wel mist, is een HDMI-uitgang om handig je flatscreen te verbinden.

Refurbished/tweedehands

iBood plakt er refurbished op, ook al doen ze dat enkel in de verduidelijkende tekst. Dat moeten ze groot in de titel zijn om volledig open kaart te spelen. Lenovo garandeert 1 jaar garantie en 3 maanden op de batterij, maar net daar wringt het schoentje. Een laptop die al vijf jaar bestaat, kan nooit meer een degelijke accu aan boord hebben. Nieuwe accu’s van externe partijen zijn goedkoper, 30 euro, maar nog is deze laptop een energievreter waar drie uur autonomie een maximum is met deze hardware.

Het stevige chassis maakt hem mobiel interessant, maar mobiel betekent ook overal werken. Daar is hij wel heel dik voor (3,6 cm) en 1,6 kg is ook best pittig voor een 12 inchlaptop. Refurbished hoeft niet altijd een slechte smaak na te laten, maar bij vijf jaar oude toestellen voelt het zo toch wel wat wrang aan. Je mag er zeker van zijn dat dit toestel ergens vijf jaar dienst heeft gedaan in een bedrijf, en nu aan een tweede leven start. Tweedehands is een veel betere naam hier.

Batterij perikelen

iBood geeft een correcte verduidelijkende uitleg, maar een grondige analyse van welk type gebruiker deze laptop nodig heeft is moeilijk. Wie zijn desktopcomputer wil vervangen door een laptop om voornamelijk thuis wat te internetten, mailen of Facebooken, dan is dit een goede deal. Een student op kot die zijn laptop niet veel onderweg wil gebruiken is ook prima gediend met dit toestel zolang hij geen grafisch intensieve toepassingen gebruikt. Bij voorkeur steek je voor 80 euro ook een 120 GB SSD in dit toestel na aankoop. Alle andere gebruikers? Die negeren deze actie van iBood best volledig en wachten beter tot er een up-to-date-toestel beschikbaar komt als actie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business