Nieuws

Belgische rekeningen geplunderd door Russische hackers

Russische hackers hebben jarenlang geld buitgemaakt van klanten van Europese banken. In totaal gingen ze aan de haal met miljoenen euro’s.

Een probleem rond informaticafraude kwam bij het Brusselse parket voor het eerst aan het licht na een tip van Denemarken. De Deense overheid had namelijk gemerkt dat een Brusselse vrouw erg grote Deense bedragen op haar rekening gestort kreeg. Na een huiszoeking kon het parket een heel netwerk van zogenaamde geldezels blootleggen. Door de geldstromen vervolgens te volgen, werden verschillende Russische criminele bendes ontdekt.

De Russische bendes maakten gebruik van een zogenaamde digitale hold-up. Hierbij wordt de beveiliging van computers gekraakt door hackers, waarna de gegevens van deze computers verder aan criminele bendes worden verkocht. Wanneer de eigenaar van een gehackte pc gebruik maakt van internetbankieren, kunnen de criminelen hun slag slaan. Geld kan dan namelijk overgeheveld worden van de rekening van het slachtoffer naar een Belgische tussenpersoon. Deze geldezels storten vervolgens het bedrag door naar de criminele bendes.

De criminelen maakten slachtoffers bij klanten van Europese grootbanken, waaronder KBC en Belfius. In totaal werden maar liefst tienduizend Belgische computers gekraakt en konden de bendes miljoenen euro’s buitmaken. Momenteel loopt er echter een procedure tegen 21 personen die de criminele activiteiten een halt moet toeroepen. Hierbij behoren vijf Russen die worden verdacht van witwaspraktijken. De overige personen worden verdacht van zowel witwassen als informaticafraude.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business