Nieuws

Google wil zelf chips maken

Apple doet het, Samsung evenzeer en nu wil ook Google zijn eigen chips gaan maken. Dat zou een technologische revolutie kunnen teweegbrengen.

Volgens technologiewebsite The Information speelt Google met het idee om zijn eigen chips te gaan produceren. De designs zou het daarvoor al klaarhebben. Samsung maakt al een tijdje zijn eigen chips, Apple laat zijn eigen chips maken in de fabriek van Samsung en Google… is afhankelijk van verschillende fabrikanten. Google is natuurlijk een softwarebedrijf en geen hardwarefabrikant, toch droomt het bedrijf ervan om enkele producten uit te brengen met volledig eigen soft- en hardware.

De hybride Pixel C was al een stap in die richting en de Nexus-reeks wordt ook heel streng gecontroleerd door de zoekgigant, toch wil het daar nog iets verder in gaan. Het zit lichtjes verveeld met de enorme fragmentatie die ervoor zorgt, zeker in het hogere segment, dat het de duimen moet leggen voor Apple. Een chip die het zelf kan produceren zou niet enkel die fragmentatie kunnen verhelpen, maar zou ook enkele revolutionaire veranderingen kunnen teweegbrengen.

Dictatoriaal

Indien het, net als Apple, alle onderdelen zelf beheert, kan het namelijk ook de prestaties beter controleren en op de andere onderdelen afstemmen. Het zou dan ondersteuning kunnen inbouwen voor augmented of virtual reality. De (experimentele) mogelijkheden lijken eindeloos.

Het grote probleem in het plan lijkt het vinden van een partner. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Qualcomm happig zal zijn om zijn marktdominantie vrijwillig af te zwakken. Nochtans dwingen zij topmerken ertoe om oplossingen te zoeken als zij met een chip komen die warm genoeg is om de aarde verder op te warmen.

Residu

Naast Qualcomm zijn de opties echter beperkt want niet kwalitatief genoeg. Huawei’s Kirin-chips zijn meer dan capabel, maar daarnaast is het armoe troef. Een Mediatek is vaak betrouwbaar, maar zelden een prestatiebeest. Een smartphone is nog altijd maar zo goed als zijn zwakste schakel.

Of het er echt van komt, is afwachten. Google zelf wenst voorlopig niet te reageren op de speculaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business