Nieuws

Microsoft zet Europese gebruikersdata buiten bereik VS

Microsoft gaat samen met Deutsche Telekom twee nieuwe datacenters in Duitsland neerpoten, die gebruikersdata buiten het bereik van de Amerikaanse overheid moeten houden.

Microsoft heeft aangekondigd dat het volgend jaar twee nieuwe datacenters zal inrichten in Duitsland, om ze daarna in het beheer te geven van Deutsche Telekom. Die speciale constructie is nodig om de Europese gegevens die in de datacenters zullen worden bewaard, volledig buiten bereik van de Amerikaanse overheid te houden.

De datacenters zullen worden gebruikt voor het aanbieden van Microsofts clouddiensten, waaronder Azure, Office 365 en Dynamics CRM Online, zo klinkt het in een persbericht. De samenwerking met partner Deutsche Telekom moet de veiligheid van de gegevens waarborgen. [related_article id=”172735″]

Door de datacenters, en de daar in opgeslagen gegevens, op Duitse bodem te bewaren en in Duitse handen te geven, garandeert Microsoft dat alleen de Europese en Duitse wetgeving van toepassing is. De keuze viel op Duitsland omdat de privacywetgeving in dat land tot de strengste ter wereld behoort.

Microsoft heeft reeds meerdere datacenters in Europa, onder meer ook in Duitsland, maar een locatie buiten de VS is niet voldoende om de bewaarde gegevens uit Amerikaanse handen te houden. Als Amerikaans bedrijf moet Microsoft immers voldoen aan de Patriot Act, wat betekent dat het onder omstandigheden de Amerikaanse overheid toegang moet geven tot de data in zijn datacenters, waar ter wereld die zich ook bevinden.

Daarom laat Microsoft het beheer van de datacenters over aan T-Systems, een dochterbedrijf van Deutsche Telekom. De bewaarde gegevens zijn dan in principe eigendom van de Duitse operator, en niet van Microsoft, waardoor die niet langer gehoor zou moeten geven aan Amerikaanse verzoeken om gegevens in te kijken.

Klanten zullen er zelf voor kunnen kiezen om hun gegevens in één van de twee nieuwe datacenters op te slaan, maar daar hangt wel een meerprijs aan vast. In een FAQ-document over de nieuwe aanbieding zegt Microsoft dat ‘de extra overhead die deze bijzondere architectuur met zich meebrengt zich in de prijs zal weerspiegelen’. Microsoft richt zich met het aanbod in de eerste plaats op overheidsdiensten en de financiële en gezondheidssector.

 

Op 26 november organiseren ZDNet en Smart Business een gratis seminar rond Cloud & Business Continuity. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business