Nieuws

Inslikbare sensor meet vitale functies

Wetenschappers zijn op zoek gegaan naar een manier om vitale functies te meten zonder huidcontact te hoeven maken. Het resultaat is een inslikbare sensor.

Voor het beluisteren van je hart en longen gebruiken dokters al sinds de negentiende eeuw een stethoscoop. Tijdens het gebruiken van deze akoestische toestellen is contact met de huid onontbeerlijk, wat met name bij patiënten met brandwonden tot onaanvaardbare pijn kan leiden. Een team onderzoekers van het MIT is daarom op zoek gegaan naar een manier om vitale functies van binnenin een patiënt te meten.

Het resultaat van dit onderzoek is een sensor, verpakt in een siliconen capsule, die niet groter is dan een amandel. Deze capsule kan door een patiënt worden ingeslikt, waarna allerhande metingen vanuit zijn spijsverteringsstelsel kunnen gebeuren. Door gebruik te maken van een inslikbare pil is contact met de huid niet langer noodzakelijk en kunnen metingen worden uitgevoerd gedurende de tijd dat de capsule in de maag en darmen van de patiënt vertoeft.

[related_article id=”174055″]

“Tijdens ons onderzoek zijn we op zoek gegaan naar componenten die compatibel zijn om in te slikken,” legt Giovanni Traverso van het MIT uit. “We gebruiken erg kleine microfoontjes, welke soortgelijk aan de micro’s in smartphones zijn, en luisteren hiermee vanuit de binnenkant van een patiënt zijn lichaam. Achteraf kunnen we de hartslag en ademhalingsfrequentie uit de signalen filteren.”

De sensor blijft in het lichaam van de patiënt voor een tweetal dagen en kan tijdens deze periode signalen uitsturen naar een ontvanger die niet verder dan drie meter weg mag zijn. Eenmaal een opname is ontvangen, gebruiken de onderzoekers een algoritme om het signaal te verwerken. Hieruit kan zowel de hartslag en de ademhalingsfrequentie van de patiënt worden gefilterd en de wetenschappers hopen hier in de toekomst ook andere vitale functies uit te halen, zoals de lichaamstemperatuur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business