Nieuws

Kris Peeters onderzoekt ‘ingebouwde veroudering’ van toestellen

Minister Kris Peeters wil voor eens en altijd duidelijkheid over de zin en onzin van ‘ingebouwde veroudering’. Gaat onze spullen echt met opzet stuk?

Het is een mythe die al jaren over de tongen gaat: van zodra de garantie verstreken is, gaan onze toestellen stuk. Apple werd er bijvoorbeeld al van beschuldigd dat het zijn toestellen met opzet trager zou laten draaien met elke software update, om aan te zetten tot de aankoop van een nieuw toestel. Daarnaast heeft iedereen dit gevoel wel eens bij zijn – nog relatief jonge – ijskast, wasmachine of stofzuiger.

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil nu voor eens en altijd duidelijkheid scheppen over het fenomeen van ‘ingebouwde veroudering’. Volgens Gazet van Antwerpen wil hij daarbij ook ineens onderzoeken of er maatrgelen getroffen kunnen worden indien dit zo blijkt. De bedoeling is om consumentenbescherming uit te breiden. “Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Ze leiden ons erder weg van een duurzame toekomst”.

Duurzaam

Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci liet in De Standaard optekenen dat het tijd is om paal en perk te stellen aan de ontoelaatbare handelingen. Samen met haar partij stelt ze voor om onder andere de wettelijke garantie op te trekken van twee jaar – de verplichte termijn in Europa – naar vijf jaar, naar analogie met enkele van onze buurlanden.

“Heel wat fabrikanten zijn zelf vragende partij voor dergelijke maatregelen. Het staat hen toe om producten te maken die veel duurzamer zijn gebouwd.” Ze hekelt hierbij ook fabrikanten die hun toestellen aan de binnenkant aan elkaar lijmen, wat een kleine vervanging onmogelijk maakt. Ten slotte wil ze ook dat de toepassing van het label A+++ onderzocht wordt omdat sommige fabrikanten het label niet verdienen omdat hun toestellen te snel kapot gaan: “Niet echt een duurzame methode”, aldus Almaci.

applecd&vconsumentenzakengroenkris peeters

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals