Nieuws

Yahoo na 8 jaar op de knieën voor Belgisch gerecht

Internetgigant Yahoo verliest na een steekspel van 8 jaar de procedureslag tegen het Belgische gerecht.

Het Belgische gerecht is stilaan berucht bij grote internationale internetbedrijven. Facebook moest er al aan geloven, Google is er nog niet klaar mee en ook Yahoo weet nu dat er met onze rechtsgang niet te spotten valt. Het duurde maar liefst acht jaar, maar finaal moet het de procedureslag opgeven en schuld bekennen. Een overwinning voor het Belgische gerecht en het parket van Dendermonde, zo bericht De Standaard.

De zaak die zo lang aansleepte draait rond internetfraudeurs die emailadressen van Yahoo gebruikten om een Aalstse elektronicawinkel op te lichten. Vie de valse adressen bestelden oplichters computers, die ze niet betaalden na levering. De oplichters opereerden vanuit Amerika.

Internationale procedure

Om de zaak te onderzoeken, vroeg de politie aan Yahoo om de IP-adressen van de fraudeurs te delen. Het bedrijf weigerde echter, met het argument dat het een Amerikaans bedrijf was dat opereerde vanuit de Verenigde Staten en daarom niet verplicht was te werken volgens de Belgische wetten. Het maande de speurders aan om een tijdrovende internationale procedure op te starten.

Een jarenlange procedureslag was het gevolg, met overwinningen voor beide partijen, waarbij de ander telkens in beroep ging. Het Hof van Cassatie heeft het dispuut nu definitief beslecht. Het redeneert dat het Amerikaanse bedrijf e-mail aanbiedt in ons land, daamree deel uitmaakt van het Belgische economische leven en zo onder Belgische wetten valt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business