Nieuws

Mozilla kondigt einde Firefox OS voor smartphones aan

De verkoop van Firefox OS-smartphones draait al langer op een laag pitje. Mozilla heeft nu het einde van het mobiele besturingssysteem aangekondigd.

De Firefox OS-smartphone zag zijn eerste levenslicht in 2013. De smartphonemarkt werd toen al enige tijd overrompeld met zowel iOS- als Android-toestellen en velen vroegen zich dan ook af waarom Mozilla zich nog op deze markt stortte. Het bedrijf was echter overtuigd van zijn gloednieuwe product, welke volgens hen de eerste smartphone was waarvan de software volledig uit open webstandaarden bestond.

“Firefox OS bestaat uit alle dingen die mensen nodig hebben op een smartphone, namelijk bellen, sms’en, e-mail, camera en meer. Ook alle dingen die je wenst te zien op een smartphone, zoals kostencontrole, sociale features en de Firefox-webbrowser, bevinden zich in het OS,” legde Mozilla uit.

Mozilla slaagde er echter niet in zijn enthousiasme aan de consument over te brengen en de verkoop van de toestellen was erg mager. Tijdens zijn event in Orlando kondigde het bedrijf daarom het einde van Firefox OS voor smartphones aan. “Firefox OS bewees de flexibiliteit van het web, met toepassingen gaande van goedkope smartphones tot HD-tv’s,” vertelde Ari Jaaksi van Mozilla tijdens het event. “We slaagden er echter niet in om de beste gebruikerservaring aan te bieden en zullen daarom stoppen met het aanbieden van Firefox OS-smartphones.”

[related_article id=”174537″]

Nieuw product

Het event was echter niet enkel kommer en kwel. Het einde van Firefox OS betekent namelijk het begin van een nieuw product. Focus, een content blocker voor iOS, is momenteel gratis beschikbaar op iTunes. De app zorgt ervoor dat mobiele websites je niet langer kunnen volgen en ook speciale lettertypes worden geblokkeerd. Hierdoor wordt je privacy gewaarborgd en laden webpagina’s eveneens sneller.

“We hebben Focus gemaakt omdat we geloven dat content blockers transparant moeten zijn voor over hoe lijsten worden gecreëerd en onderhouden, in plaats van het consequent blokkeren van bepaalde content,” legt Mozilla uit. “Bij veel content blockers is niet duidelijk welke standaarden ze handhaven om te bepalen welke content geblokkeerd moet worden. Hierdoor geven ze aanbieders van online content geen kans om te verbeteren en niet langer geblokkeerd te worden.”

content blockerfirefoxfirefox osfocusiosmobielmozilla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals