Nieuws

Gent werkt samen met Waze voor betere verkeersinformatie

De stad Gent heeft een samenwerking opgezet met Googlebedrijf Waze. De twee combineren hun verkeersgegevens om een verbeterd platform aan te bieden voor de regio.

Het Gentse stadsbestuur sleutelt aan een virtueel platform voor verkeersinformatie, en wil daarvoor onder andere gebruik maken van de gegevens van navigatie-app Waze. De softwareontwikkelaar krijgt in ruil toegang tot open data van de stad.

De deal werd in mei van dit jaar uitgewerkt en bekrachtigd door de Gentse gemeenteraad. De stad wil de gegevens van Waze inzetten om een digitaal verkeerscentrum te ondersteunen dat voertuigen in de stad intelligent kan bijsturen bij drukke evenementen en onverwachte gebeurtenissen. Het systeem zit momenteel nog in de bèta fase.

Google Maps

Daarnaast hoopte de Gentse schepen Filip Watteeuw dat Google, eigenaar van Waze, ook onrechtstreeks gebruik zal maken van de gegevens die Waze ter beschikking krijgt van de stad uit databanken GIPOD (Generiek Informatieplatform Openbaar Domein) en AGIV (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen). Niet alleen in de Waze app, de sociale navigatiesoftware die Google in 2013 op de kop tikte, maar ook in Google Maps.

Gent lanceert volgend jaar een nieuw circulatieplan, dat behoorlijk wat wijzigingen zal aanbrengen in de normale stadsroutes. “Door dit akkoord bereiken we in één klap een pak mensen. Google Maps heeft een zeer groot bereik”, stelde Watteeuw in de commissie Mobiliteit in mei. “Het zal van cruciaal belang zijn dat fabrikanten van routeplanners en GPS-toestellen snel en adequaat de wijzigingen in de verkeerscirculatie doorvoeren in hun producten, zodat bezoekers via de juiste weg hun bestemming kunnen bereiken of hun vervoerskeuzes kunnen aanpassen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business