Nieuws

Windows XP maakt brokken in ziekenhuis

Een ziekenhuis in Melbourne, Australië, werd lamgelegd door hackers die inbraken op het fossiele computersysteem.

Het Royal Melbourne Hospital gebruikt al jaren Windows XP. Zowat elk IT-gerelateerd systeem werkt op de software van Microsoft die nu al lange tijd niet meer ondersteund wordt. Dit wil zeggen dat Windows XP ettelijke beveiligingslekken heeft die niet meer geüpdatet worden. Vroeg of laat moesten daar problemen van komen.

Die problemen dienden zich deze week uiteindelijk aan, in de vorm van hackers die inbraken op het computersysteem van het Australische ziekenhuis. Ze legden zowat alle belangrijke systemen plat, waardoor de werknemers en verplegers moesten overschakelen op methoden uit de oude doos: hand- en bandwerk.

Zo moesten medewerkers van het pathologielaboratorium alle onderzoeken en bevindingen met de hand uitvoeren en moest de keuken een nieuw systeem bedenken om het juiste dieet bij iedere patiënt te krijgen. Het ziekenhuis laat weten dat de veiligheid van de patiënten nooit in gevaar is geweest, al is het nog niet duidelijk of er bij de inbraak gegevens van patiënten werden gestolen, zo meldt The Age.

Fossiel

Het is niet duidelijk waarom één van de grootste ziekenhuizen uit de regio nog steeds op een fossiel besturingssysteem werkt dat al lang niet meer veilig is. Het draait echter niet om een alleenstaand geval: vele Amerikaanse overheidsdiensten draaien ook nog steeds op Windows XP, al hebben zij elk lucratieve contracten afgesloten met Microsoft om beveiligingsupdates te garanderen.

Dergelijke diensten werken liever op systemen die ze kennen en vertrouwen, dan dat ze een kostelijke en risicovolle overstap moeten maken naar een nieuw besturingssysteem. In november werd een luchthaven zelfs nog lamgelegd door een fout met Windows 3.1! In sommige gevallen, zoals bij ziekenhuizen, is een overstap echter toch wenselijk.

Beveiligingfossielinbraakmicrosoftviruswindows xpziekenhuis

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals