Nieuws

Microsoft gaat zelf bloatware installeren

Laptopfabrikanten rusten je nieuwe toestel vaak uit met software en apps waar je niets mee bent en nu lijkt ook Microsoft aan die praktijken deel te nemen.

Wie een Windowslaptop koopt, wil Windows. Alle bijhorende software van sponsors is meestal moeilijk interessant te noemen. Dat er software bestaat puur om rommelsoftware van een splinternieuw systeem te verwijderen, spreekt al boekdelen.

Bloatware

Bloatware was tot nu toe uitsluitend het domein van de computerfabrikanten. Microsoft zelf levert een uitstekend OS af, zonder bijhorende rommel. Cancy Crush Saga zat bij Windows 8-computers, maar in het geval van dat immens populaire spel zien we de meerwaarde wel. Nu lezen we in een persbericht van de reiswebsite Tripadvisor dat Windows een Tripadvisor-app krijgt, zowel op mobiel als op de desktop. Goed nieuws: Tripadvisor heeft veel gebruikers en Windows kan extra apps gebruiken.

Tripadvisor

De website pakt echter trots uit met een andere nieuwigheid die ons hart iets minder snel doet slaan: “De TripAdvisor app voor Windows 10 zal vooraf geïnstalleerd worden op miljoenen Windows 10-compatibele toestellen in 2016.” Microsoft zelf bevestigt de samenwerking met Tripadvisor in een eigen persbericht, maar rept met geen woord over de inclusie van de app in Windows 10-systemen bij aankoop.

Klopt de aankondiging van de reiswebsite, en daar lijkt het toch op, dan is dat een gevaarlijk precedent. Windowstoestellen krijgen al genoeg bloatware mee zonder dat Microsoft zijn duit in het zakje doet. Dat Tripadvisor een populaire website met veel gebruikers is, verandert daar weinig aan. Wie software wil gebruiken is in staat om die zelf te downloaden en te installeren.

Onduidelijk motief

Waarom Microsoft deze zet maakt is niet helemaal duidelijk. Misschien kadert de samenwerking in het kader van de poging van het bedrijf om meer ontwikkelaars naar zijn mobiele platform te trekken. Mogelijks is geld de hoofdmotivatie: Windows 10 is de eerste Windows die als gratis update wordt verdeeld, en een samenwerking met app-eigenaars kan financieel interessant zijn.

Op welke systemen de app precies voorgeïnstalleerd zal meekomen is niet duidelijk. We contacteerden Microsoft België voor meer uitleg, en zullen dit stuk van een update voorzien wanneer we meer weten.

Geen excuus

Bloatware is trouwens niet uitsluitend het domein van Windows, ook al spant het OS wel de kroon. De laatste tijd zien we steeds meer smartphones tot aan de nok gevuld met apps waar niemand boodschap aan heeft. Zeker bij duurdere toestellen, ongeacht het besturingssysteem, kunnen we daar weinig begrip voor opbrengen. Als consument betaal je al genoeg zonder dat je daar reclame bij moet slikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business