Nieuws

Dagboek Anne Frank niet meer te downloaden op Wikimedia

Wikimedia Commons heeft het dagboek van Anne Frank, sinds 1 januari gratis te downloaden, weer offline gehaald. De website citeert de Amerikaanse copyright-wet als reden.

Het Achterhuis, het wereldberoemde oorlogsdagboek van Anne Frank, is niet meer te raadplegen op Wikimedia Commons. De website, gerelateerd aan online encyclopedie Wikipedia, is zelf tot de conclusie gekomen dat het het copyright van het werk schendt.

Beeld: GongTo / Shutterstock.com

Op 1 januari 2016 werd het dagboek van Anne Frank volgens de Europese wetgeving een openbaar werk: iedereen kan de tekst gebruiken zonder een vergoeding voor het auteursrecht te betalen. Die vrije beschikbaarheid wordt echter betwist door het Anne Frank Fonds, een van de organisaties die de rechten van het boek in handen heeft.

Volgens de Europese regels vervalt het auteursrecht 70 jaar na de dood van een schrijver. Wikimedia heeft de tekst echter terug offline gehaald omdat het zich realiseerde, “gebaseerd op e-maildiscussies die verzonden werden naar de Wikimedia Foundation”, dat teksten op zijn servers onder de Amerikaanse regelgeving vallen. Die specificeert dat werken gepubliceerd voor 1978 tot 95 jaar na publicatie worden beschermd. Het betekent dat er in de VS nog een copyright tot 2042 rust op Het Achterhuis. Omdat Wikimedia zijn servers op Amerikaanse bodem heeft staan, kan het potentieel aangeklaagd worden voor het schenden van het auteursrecht.

Je vindt nog altijd gratis versies terug van Anne Franks dagboek op het web, alleen niet meer op Wikimedia Commons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business