Emoties uit tweets worden uitgebeeld in kunst
Italiaanse kunststudio Fuse gebruikt tweets in hun nieuwste installatie. Door licht en klank wordt de enorme hoeveelheid data die de wereld in wordt gestuurd zichtbaar gemaakt en wordt de overheersende emotie in de tweets uitgebeeld.
De installatie, Amygdala, bestaat uit een cirkel van 41 lichtpalen die de activiteit op Twitter uitbeelden met felle, bewegende lichtsignalen. Wanneer er veel tweets worden verstuurd, gaan de lichtjes steeds heftiger tekeer. De data wordt doorgestuurd en omgezet in klank en beeld op videoschermen. Zo resulteert de globale emotie van de verwerkte tweets dan in een verrassend samenspel van kleur en geluid.
Het hele concept is mogelijk door de techniek van sentimentanalyse. Deze techniek wordt steeds meer gebruikt en houdt in dat de gebruikte taal in berichten wordt geanalyseerd. De installatie van Fuse wil hierop inspelen en probeert de aandacht te vestigen op zowel de kansen als de valkuilen van de digitale revolutie. “Big Data kan gebruikt worden om de verspreiding van een epidemie in real time te volgen, of om een misdaad te voorkomen […]; op dezelfde manier kan data uitgebuit worden door bedrijven en instituten door een oneindig aantal gegevens over onze privélevens op te slaan.”
Amygdala blijft drie maanden bestaan en zal gedurende die periode een emotioneel geheugen creëren.