Nieuws

België gaat samen met Microsoft besmette computers opsporen

Momenteel worden er honderdduizenden Belgische computers misbruikt voor het uitvoeren van cyberaanvallen. De overheid wil hier samen met Microsoft iets aan doen.

Wereldwijd worden continu computers van onschuldige eigenaars ingezet voor het vormen van een botnet. Tijdens een zogenaamde DDOS-aanval wordt dit botnet gebruikt om enorm veel verkeer naar een bepaalde website te sturen. Het uiteindelijke doel van dergelijke aanvallen is om de site volledig plat te leggen. Eerder deze maand slaagde een groep hackers er nog in om op deze manier onder andere de website van defensie offline te halen.

Om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen, wil de Belgische overheid achterhalen welke computers in ons land besmet zijn. Hiervoor heeft het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) een samenwerkingscontract ondertekend met Microsoft.

[related_article id=”177363″]

“We willen te weten komen welke computers in België besmet zijn,” vertelt Miguel De Bruycker, de topman van het centrum, aan De Tijd. “Microsoft zal ons onder andere lijsten geven met Belgische IP-adressen die worden misbruikt voor cyberaanvallen over de hele wereld. In oktober plannen we een grote opkuis, om mensen ertoe aan te zetten hun computer beter te beschermen.”

Het wegwerken van alle besmette computers in België zal een lastige opgave worden. Volgens cijfers van het Cyber Emergency Response Team (CERT) waren er namelijk vorig jaar meer dan 750.000 besmette computers in ons land. Bovendien kunnen DDOS-aanvallen gebeuren vanaf computers over heel de wereld, waardoor Belgische websites nog steeds geviseerd zullen kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business