Nieuws

Processor van MediaTek krijgt primeur

In de wereld van processors is MediaTek geen grote speler. Toch zal diens nieuwe processor een energie-efficiënte primeur krijgen.

Wanneer we het over processors hebben voor smartphones, zijn Snapdragon, Exynos en Kirin de usual suspects. MediaTek wordt dan veel sneller gelinkt aan goedkopere toestellen, veelal van Aziatische makelij. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: tot op heden gebruikt de chipfabrikant een 28nm-bakprocess, terwijl de concurrentie reeds op 14nm resideert (bijvoorbeeld in de Samsung Galaxy S6) of toch al op 20 nm (voor de Snapdragon 810); veel sneller en energie-efficiënter dus.

Hoe kleiner de technologie, hoe makkelijker die te koelen valt en hoe minder energie die vraagt om optimaal te werken. De MediaTek Helio P20 bereikt nu ook de 16nm, wat nog steeds groter is dan de Exynos, al zal de Helio P20 wel gebruik gaan maken van de nieuwe LPDDR4X-geheugentechniek. In plaats van 1,1V, vraagt de nieuwe chip slechts 0,6V, een vermindering met net geen 50 procent.

Snelle primeur

Dankzij de nieuwe grootte, gebakken volgens het FinFet+-process, kan de chip zijn vorige maximumsnelheid van 2GHz achter zich laten en voor het eerst de 2,3GHz bereiken. Verder blijft de chip een octa-core processor. De oude Mali-T860 GPU wordt intussen ingewisseld door de nieuwe Mali van ARM, T880 die een snelheid van 900MHz haalt.

Concurrenten als Samsung hebben reeds aangekondigd dat ze volgend jaar ook gebruik zullen gaan maken van de LPDDR4X-geheugentechniek. Zo krijgt MediaTek toch de primeur. De nieuwe chips zullen beschikbaar zijn vanaf de tweede helft van dit jaar, zo weet Engadget.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business