Nieuws

Obama belooft onze data te beschermen

Het opschorten van Safe Harbor laat zich nog steeds voelen. Obama tracht de gemoederen te bedaren met een nieuwe wet.

Na het opblazen van Safe Harbor, eind vorig jaar, werden een heleboel vraagtekens geplaatst bij de bescherming van onze data. Safe Harbor was de afspraak tussen de VS en Europa die stelde dat grote Amerikaanse bedrijven bedachtzaam moesten omspringen met de gegevens van Europese bedrijven. De overeenkomst werd echter danig uitgehold doordat de Amerikaanse overheid hier niet aan gebonden was.

Het Europees Hof van Justitie vond Safe Harbor daarom ontoereikend en schortte de afspraak in zijn geheel op. Tot gisteren zorgde dit voor een vacuüm van onduidelijkheid. Gisteren, woensdag, ondertekende president Barack Obama dan de ‘Judicial Redress Act’, zo laat De Standaard weten. Deze nieuwe wet staat Europese burgers toe om de Amerikaanse overheid aan te klagen in een Amerikaanse rechtbank, indien zij vinden dat de regering zijn of haar gebruikers onrechtmatig gebruikt.

Europees commissaris voor Justitie Vera Jourova noemt de wet een historische mijlpaal in de bescherming van Europese gebruikers. Ons lijkt de nieuwe wet echter een doekje voor het bloeden. Hoeveel Europese burgers zijn immers bereid om een rechtszaak op te starten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business