Nieuws

Android N heeft mogelijk geen app drawer

Alles wijst er op dat Android N wel eens de eerste Android-versie zonder de iconische app drawer zou kunnen worden.

Een typische Android-feature zoals de app drawer dat zomaar verdwijnt. Veel Android-liefhebbers slikken toch heel even bij die gedachte. Android-schillen zonder app drawer, zoals EMUI van Huawei, hadden altijd al hun voor- en tegenstanders. Maar de gedachte dat er binnenkort misschien een Nexus-toestel zonder app drawer verschijnt, is een heel andere zaak.

Simpliciteit

En die mogelijkheid zit er dik in. Sterker nog, alles wijst in die richting. Google zou veel sympathie tonen voor een ‘app drawer-vrij’ Android. Volgens twee bronnen van Android Authority zou Android N, de toekomstige nieuwe versie van het besturingssysteem, in een pre-release-versie momenteel geen app drawer bevatten.

Google zou de simpliciteit van apps op je homescreen aantrekkelijk vinden. Met de app drawer zou het voor gebruikers te verwarrend zijn om zowel op het homescreen als in de drawer apps te hebben. Als een gebruiker nu een app op zijn homescreen wil verwijderen, merkt hij op dat de app nog steeds aanwezig is in de app drawer. Dat komt natuurlijk omdat hij enkel de snelkoppeling op het homescreen heeft verwijderd.

Geworstel

De zoekgigant worstelt al langer met de drawer van stock Android. Zo kreeg Android 6.0 Marshmallow plotseling een verticale app drawer. Volgens Google werkt een dergelijke verticale interface veel logischer en sneller dan de horizontale interface die Android voordien had. Toch kreeg Google vorig jaar veel kritiek op die beslissing.

Ook de keuzes die fabrikanten recent maakten, wijzen in de richting van een Android zonder app drawer. Fabrikanten van Android-telefoons krijgen op voorhand informatie van Google over hoe Android N er zal uitzien. Die informatie over de pre-release van het besturingssysteem heeft invloed op de manier waarop ze hun nieuwe toestellen bouwen. Fabrikanten houden zo rekening met de gebruikersinterface van de nieuwe Android-versie om zo hun eigen schil te ontwerpen.

Respectievelijk de verticale app drawer van Android Marshmallow en de horizontale van Lollipop.

Weg ermee

Een voorbeeld van zo’n fabrikant is LG. LG’s Optimus UX-schil verschilt van uiterlijk nauwelijks met de pure Android-interface. Met de lancering van de LG G5 werd ook LG’s nieuwe schil, Optimus UX 5.0, gepresenteerd. Al gauw werd duidelijk dat die voor het eerst standaard geen app drawer bevat. Dat LG het roer nu omgooit en de app drawer achterwege laat, zou dus wel eens iets meer kunnen zeggen over de nieuwe interface van Android N.

Toch zou LG volgens Android.net een mogelijkheid hebben voorzien voor gebruikers om de app drawer alsnog boven te halen. In de software van de G5 zou je de zogenaamde Easy Home launcher kunnen activeren. Hierdoor krijg je een homescreen met de aanwezigheid van de oude, vertrouwde app drawer.

Maar LG is niet de enige, want ook Samsung moet kleur bekennen. De aanpak van Samsung is tegenovergesteld ten opzichte van die van LG. Samsungs nieuwe TouchWiz-interface heeft standaard wel een app drawer aan boord, maar de Zuid-Koreaanse fabrikant geeft je wel de mogelijkheid in zijn software om alsnog zelf de app drawer buiten te kegelen.

Dat Samsung voor een minder radicale aanpak kiest dan LG is geen verrassing. Als de fabrikant iets geleerd heeft van de Galaxy S6 dan is het wel dat de mening van de consument alles is. Jullie missen een microSD-slot en waterdichtheid? Hier krijgen jullie het in de S7. Maar dat kleppers als Samsung en LG plotseling allebei de app drawer in vraag stellen, gaat ver voorbij toeval alleen.

[related_article id=”159448″]

Android vs iOS

De app drawer is altijd al een van de belangrijkste visuele verschillen tussen Apples iOS en Googles Android-besturingssysteem geweest. Apple kiest er al sinds de lancering van de allereerste iPhone voor om alle applicaties simpelweg op het homescreen te plaatsen.

Google heeft daar altijd al een andere mening over gehad. Het homescreen van Android kan je zelf volledig personaliseren met apps en widgets, maar een volledige lijst met alle applicaties vind je terug in de app drawer.

Het is opvallend dat vooral Chinese fabrikanten grote voorstanders zijn van een Android-schil zonder app drawer. Bij toestellen van Huawei, Xiaomi, Meizu en ZTE vind je je apps enkel terug op het homescreen.

Zo’n schil valt zeker niet bij iedereen in de smaak. Een tegenargument voor de simpliciteit van een interface zonder app drawer, is de vele mogelijkheden qua personalisatie die een schil met app drawer heeft. Bij een schil met app drawer kan je zelf bepalen welke apps op je homescreen verschijnen. Met behulp van widgets en mappen kan je zo een uiterlijk op maat samenstellen. Wie een telefoon heeft zonder app drawer, maar toch die personalisatie mist, kan altijd nog beroep doen op een third-party launcher uit de Play Store.

Google I/O

In mei krijgen we een inkijk in de nieuwe Android-versie tijdens Googles jaarlijkse Google I/O-evenement. Dan zal er meer duidelijkheid komen over hoe Android er in de toekomst zal uitzien. We hebben dus nog enkele maanden om te wennen aan een stock-versie van Android zonder app drawer. Misschien laat Google in Android N ook wel de keuze aan de gebruiker om al dan niet gebruik te maken van een app drawer. Android N zou later dit jaar moeten verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business