Nieuws

Netflix kan strijd internetcensuur niet winnen

Netflix wil het gebruik van VPN-diensten blokkeren maar die diensten leggen zich daar niet zomaar bij neer. De strijd lijkt niet te winnen door de streamingsite en dat is goed nieuws voor gebruikers.

Het Netflix-aanbod verschilt flink van regio tot regio. In België en Nederland is het aanbod bijvoorbeeld veel beperkter dan in de VS, maar dat weerspiegelt zich niet in het prijskaartje. Menig internetgebruiker zette daarop zijn kennis van het web in om regioblokkades te omzeilen en zo een groter aanbod aan te spreken. Dat leidde weinig verrassend tot wrijvingen.

Klachten

Netflix haalt zijn content, op zelfgemaakte uitzonderlingen na, bij derden. Het bedrijf betaalt een stevige duit aan de eigenaars van de films en de series om ze aan te bieden via streaming. De deals met de aanbieders verschillen echter van land tot land. Dat gebruikers die beperking omzeilen zien productiehuizen als broodroof. Ze willen dan ook dat Netflix daar tegen optreedt.

Gebruikers zijn langs de andere kant burgers van de wereld. Het internet heeft geen grenzen, en menig Netflixbetaler staat dan ook wantrouwig tegenover artificieel opgelegde beperkingen. Omzeilen was eenvoudig. Door als eindgebruiker je trafiek via een VPN-verbinding te sluizen kan je virtueel verhuizen naar een land naar keuze. Meestal gaat het om de VS.

Blokkade

Netflix blokkeerde zopas verbindingen via VPN-servers in een poging tegemoet te komen aan de productiehuizen, tot verontwaardiging van veel klanten. Natuurlijk is een geslonken aanbod de hoofdreden maar er zijn ook andere bedenkingen te maken bij de zet van Netflix. Zo zijn VPN’s volkomen legaal en gebruiken veel mensen ze om hun privacy te beschermen. Zelfs wanneer de VPN je land niet uittunnelt, zal Netflix de verbinding echter afwijzen.

Of dat toch proberen. De streamingsite lijkt begonnen aan een kat- en muisspel dat het niet kan winnen. Menig VPN kost een centje, en de aanbieders van de beveiligde verbindingen willen niet meteen plat op de rug gaan voor Netflix. Zij trekken immers klanten aan die regioblokkades willen omzeilen. Netflix lijkt verbindingen te blokkeren die afkomstig zijn van servers waarvan het weet dat ze eigendom zijn van een VPN-dienst. De oplossing voor de VPN-aanbieders: trafiek herleiden via andere servers en back-up servers voorzien.

[related_article id=”177632″]

Omzeilen

Onder andere NordVPN is actief bezig met het omzeilen van de blokkade, naar eigen zeggen met het nodige succes. Het bedrijf lijkt bovendien niet alleen een plan B maar ook een plan C klaar te hebben. NordVPN staat niet alleen en als Netflix een efficiënte blokkade in stand wil houden, zal het wel erg bij de pinken moeten blijven.

De censuur die de streamingsite vandaag oplegt zal dan ook niet blijven duren. Het zal ongetwijfeld moeilijker worden om regiobokkades te omzeilen maar de gebruiker met de nodige kennis van zaken lijkt voldoende alternatieven te hebben. Bovendien betwijfelen wij dat Netflix zelf achter de blokkades staat. De site is vandaag een beetje de boeman maar zonder de productiehuizen aan boord hebben gebruikers gewoon geen content om te zien.

Wij zijn benieuwd naar de evolutie maar aangezien VPN-diensten wel erg kort op de bal lijken te spelen, zien we Netflix vooral vechten tegen de bierkaai.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business